Sezono karalius – ankštinis pipiras

2013 10 1  |  Virtuvė

Nekaloringas, vertingas daugybei patiekalų

Skanios salotos, sriuba, troškiniai, įvairiai įdaryti ir konservuoti ankštiniai pipirai.

x Šviežius galima laikyti keletą dienų žemutinėje šaldytuvo lentynoje.

X Pipirų odelė nusilups lengviau, jei juos įdėsite 15 min. į orkaitę. Kai odelė patamsės, įkiškite į šaltą vandenį – lengvai nulupsite.

X Ankštiniai pipirai dera su svogūnais, česnakais, mairūnais, kmynais.

X Aitriosios paprikos miltelių neberkite į įkaitintus riebalus, nes juose esantis cukrus virsta karamele, todėl patiekalas apkarsta ir pasidaro negražios spalvos. Kepamą mėsą reikia užpilti sultiniu, o tik paskui įberti paprikos miltelių.

Sriuba

Jums reikės:

1,5 l daržovių sultinio; 2 ankštinių pipirų; 200 g minkštos mėsos; 2 svogūnų; 2 skiltelių česnako; 3 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų kečupo; 5 šaukštų sauso baltojo vyno; 1 saujelės petražolių lapelių; 1 maltos saldžiosios paprikos; druskos; pipirų.

Kaip pagaminti

Mėsą nuplaukite, sumalkite ir kartu su supjaustytais svogūnais, česnakais pakepinkite aliejuje. Masę sukrėskite į puodą, suberkite kubeliais supjaustytus pipirus, supilkite vyną, daržovių sultinį. Virkite 15 min. Pasūdykite, įberkite pipirų, maltos paprikos, įdėkite kečupo. Išvirusią sriubą apibarstykite smulkintais petražolių lapeliais.

Maltiniai

Jums reikės:

2 ankštinių pipirų; 2 svogūnų; 150 g maltos paukštienos; 0,5 stiklinės ryžių; 0,5 stiklinės džiūvėsėlių; 2 kiaušinių; 4 šaukštų alyvuogių aliejaus; druskos; pipirų.

Kaip pagaminti

Pipirus nuplaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Svogūnus irgi smulkiai supjaustykite. Pipirus, svogūnus ir mėsą pakepinkite 2 šaukštuose įkaitinto aliejaus. Ryžius nuplaukite, išvirkite biriai ir atšaldykite. Viską sumaišykite, įmuškite kiaušinį, pasūdykite, įberkite prieskonių ir gerai išminkykite. Iš gautos masės darykite 6 cm ilgio maltinius, pavilgykite juos plaktame kiaušinyje, apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite gerai įkaitintame aliejuje iš visų pusių, kol apskrus.

Juostelės trapioje tešloje

Jums reikės:

4 ankštinių skirtingų spalvų pipirų; 150 g fermentinio sūrio; 250 g rūkytos šoninės; 2 svogūnų; 2 skiltelių česnako; 3 kiaušinių; 3 šaukštų alyvuogių aliejaus; 0,5 stiklinės grietinės; po 0,5 šaukštelio džiovintų čiobrelių, rozmarinų; druskos; pipirų.

Tešlai: 200 g miltų; 100 g sviesto; druskos.

Kaip pagaminti

Pirmiausia užminkykite tešlą. Ja išklokite riebalais išteptą torto formą ir pusvalandį palaikykite šaldytuve. Pipirus nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite šiaudeliais. Svogūnus irgi supjaustykite taip. Čęsnaką sutrinkite. Sūrį stambiai sutarkuokite, o šoninę supjaustykite juostelėmis. Pipirus, svogūnus, česnaką, šoninę truputį pakepinkite aliejuje, pasūdykite, įberkite pipirų, čiobrelių, rozmarinų. Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir 20 min. kepkite 190 °C orkaitėje. Ant apkepusios tešlos sudėkite daržoves, užpilkite išplaktus ir su grietine išmaišytus kiaušinius. Apibarstykite sūriu ir 20 min. vėl kepkite 180 °C orkaitėje.

Pipirų puselės alaus tešloje

Jums reikės:

8 pipirų; 200 g sūrio; druskos; pipirų; aliejaus kepti.

Tešlai: 2 kiaušinių; 3/4 stiklinės šviesaus alaus; miltų; 1 šaukšto aliejaus; druskos.

Padažui: 10 šaukštų pomidorų padažo; 2 skiltelių česnako.

Kaip pagaminti

Į dubenį persijokite miltus, supilkite išplaktus trynius, aliejų, alų ir išmaišykite. Paskui į tešlą sudėkite standžiai išplaktus baltymus. Pipirus nuplaukite, perpjaukite išilgai pusiau, išimkite sėklas ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Nusausinkite, vidų pabarstykite druska ir pipirais. Ant kiekvienos puselės dėkite po sūrio juostelę, susukite į volelį, persmeikite mediniu smaigeliu. Pavilgykite tešloje ir kepkite įkaitintame aliejuje, kol parus.

Paruoškite padažą: česnaką smulkiai sukapokite ir sumaišykite su pomidorų padažu. Skanaus.

Siūlome pasigaminti naminės adžikos

Saldžiarūgštė iš cukinijų ir paprikų

Jums reikės:

500 g raudonųjų paprikų
800 g cukinijų

1 stiklinės cukraus
1 šaukšto druskos
0,5 l pomidorų padažo
1 stiklinės 9 proc. acto

Kaip pagaminti
Pašalinkite paprikų sėklas ir supjaustykite jas. Cukinijas nulupkite, daržoves perpjaukite per pusę išilgai ir susmulkinkite tokio pat dydžio kubeliais. Paprikas ir cukinijas dėkite į puodą, užpilkite pomidorų padažu ir actu, suberkite cukrų, pagardinkite druska ir troškinkite nedidelėje kaitroje nuolat maišydama apie 45–60 min. Suminkštėjusias daržoves iškrėskite į stiklainius.

Mėgstantiems aštrumą

Jums reikės:

0,5 kg morkų

3 česnako skiltelių

2 svogūnų

0,5 kg rūgščių obuolių

0,5 kg paprikų

1 aitriosios paprikos

0,5 kg pomidorų

200 g aliejaus

2 kupinų šaukštų druskos

Kaip pagaminti

Morkas, česnaką, svogūnus ir obuolius nulupkite, paprikas išvalykite. Pomidorus nuplaukite, nuplikykite verdančiu vadeniu ir nulupkite odeles. Visas daržoves ir obuolius sutarkuokite arba sumalkite mėsmale. Masę sudėkite į puodą, supilkite aliejų, suberkite druską ir virkite  30 min., kol pasidarys vientisa tyrė. Supilkite į stiklainius ar butelius ir užsukite.

Komentuokite