Lauko kepsnio „marškinėliai“

2013 05 6  |  Virtuvė


Kepti maistą folijoje patogu prasidėjus lauko kepsnių sezonui. Daržovės, mėsa, vaisiai joje iškepa greičiau nei įprastai ir būna sultingi.
Žinoma, yra ir daugiau pliusų, dėl kurių daugelis mūsų maistą ruošia folijoje. Pirma, pavalgius nereikia plauti skardų, kepimo indų, valyti orkaitės. Kitos pirmenybę atiduoda skoniui. Kepant folija sulaiko produktų sultis, neleidžia joms išgaruoti, todėl keptas maistas būna sultingas. Dar kitos renkasi šį būdą norėdamos vengti riebalų. Kepant folijoje jų visai nereikia arba užtenka visai mažai, nes kepama mėsa, žuvys, daržovės, vaisiai troškinasi savo sultyse.
Folija atlaiko itin aukštą temperatūrą, todėl į ją drąsiai galite vynioti bulves, burokėlius, žuvis arba mėsą ir mesti tiesiai į anglis ar dėti ant kepsninės grotelių, todėl prasidėjus iškyloms gamtoje, folija pasidaro itin paklausi.
Maistas folijoje iškepa greičiau, nes viduje būna aukštesnė temperatūra. Pavyzdžiui, maždaug 0,5 kg mėsos folijoje iškepa per 30–40 min. Kepant mėsą folijoje reikia gerai užlankstyti kraštus, kad neišbėgtų sultys. Ką kepti folijoje ant žarijų? Mėsą, žuvis, daržoves, vaisius, netgi karštus sumuštinius. Maistinę foliją prieš kepimą galite patepti aliejumi – maistas prie jos neprilips.
Jei kepsite žuvytę
Į foliją vyniokite trapesnes žuvis – lydekas, starkius, karpių filė. O lašišas, doradas, skumbres galite drąsiai kepti tiesiog ant grotelių. Beje, kepant žuvis foliją būtina ištepti aliejumi – kad vėliau netektų folijos grandyti ar lupti nuo patiekalo.

! Kepant produktus matinė folijos pusė turi būti viduje, o blizgi – išorėje. Jeigu į foliją vyniosite produktus, kurie bus laikomi šaldytuve ar vežami į kelionę – blizgi pusė viduje, o matinė išorėje.
Kokią rinktis?
Kai kurios šeimininkės mano, kad foliją reikia rinktis pagal jos storį. Iš tiesų storas aliuminio folijos lakštas gali būti pernelyg kietas ir nepatogus naudoti. Ideali folija – tvirta, tačiau kartu ir plona, lengvai sulenkiama, susukama į įvairiausias formas ir neplyštanti. Tačiau kai kuriems kepiniams geriau iš karto naudoti du folijos sluoksnius, kad vieną pažeidus, kitas sulaikytų sultis.
Dar folija pravers…
Jei neturite formelių, tinkamų kepti keksiukams, jas galite išsilankstyti iš folijos, o jei norite, kad verdant kiaušiniai nesutrūkinėtų, juos susukite į foliją ir virkite.

Komentuokite