Laiškiniai česnakai: aštroko kvapo, švelnaus skonio

2013 05 23  |  Virtuvė


Vaiskiai žalia laiškų spalva ir mažučiai violetiniai žiedai (taip pat valgomi) yra ne tik dekoratyvūs, bet ir skanūs.

Romėnai gamindavo maistą naudodami laiškinius česnakus. Apie tai yra išlikę įrašų ir iliustracijų senosiose receptų knygose. Šis augalas labai išpopuliarėjo viduramžiais. Laiškiniuose česnakuose yra labai daug vitaminų A ir C. Šis augalas natūralus antibiotikas, turi antiseptinių savybių. Taip pat žadina apetitą ir padeda virškinti riebų maistą.

Idėja su žiedais. Malonus skonis ir gyvos laiškinio česnako spalvos labai tinka apibarstyti sumuštinius, salotas, aromatizuoti actą. Panardinti šio augalo žiedynai suteikia actui švelniai rožinę spalvą. Jeigu šio augalo žiedus sudėsite į dekoratyvų skaidrų butelį ir užpilsite actu – turėsite gražią lauktuvių idėją.
Kam tinka skaninti. Šviežiais susmulkintais laiškiniais česnakais dažnai pabarstomos sriubos, daržovių, kiaušinių patiekalai, padažai iš jogurto ar grietinės, tinka patiekalus papuošti – ypač, kai reikia juos perrišti – laiškiniai česnakai tiks geriausiai. Šiais prieskoniniais augalais tinka gardinti vištieną, kalakutieną, antieną, burokėlius, bulves, žirnius, pomidorus, avokadus. Laiškiniai česnakai naudojami sūriams ir kitiems pieno produktams gardinti.
Su kokiais kitais prieskoniais dera. Laiškiniai česnakai dažniausiai naudojami vieni, tačiau daržiniai builiai, peletrūnai ir petražolės labai dera kartu. Sumaišytas toks keturių prieskoninių augalų mišinys yra labai populiarus prancūzų virtuvėje. Toks mišinys paskanina maistą, tinka šaltiesiems ir karštiesiems patiekalams: salotoms, keptiems kiaušiniams, žuvies ar paukštienos patiekalams. Beje, pipirnės ar citrinų sultys gali papildyti prieskonių mišinį (į šį mišinį nerekomenduojama dėti česnako, nes jis nustelbs kitus kvapus).
Laiškiniai česnakai dažniausiai vartojami švieži, nes džiovinami, verdami ar kepami jie praranda savo aromatą.

Cukinijos su laiškinių česnakų marinatu
Laiškiniai česnakai ir čiobreliai paryškina cukinijų skonį. Be to, marinatas ištrauks iš cukinijos drėgmės perteklių.
Jums reikės:
400 g cukinijų
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šaukšto citrinos sulčių ir 1 arbatinio šaukštelio smulkiai tarkuotos jos žievelės
3 šaukštelių smulkiai pjaustyto laiškinio česnako
2 šaukštelių smulkintų petražolių
1 šaukštelio čiobrelių
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
Kaip pagaminti:
Cukinijas nuplaukite, nusausinkite, nupjaukite galiukus. Skutikliu išilgai supjaustykite gana plonomis juostelėmis. Sudėkite į dvigubu popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę.
Dubenyje sumaišykite šaukštą aliejaus, sultis, žievelę, 2 šaukštelius laiškinių česnakų, 1 šaukštelį petražolių, čiobrelius, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sudėkite cukinijų juosteles, išmaišykite, kad jas tolygiai padengtų marinatas. Palaikykite apie 40 min.
Supilkite cukinijas į kiaurapuodį, nuspauskite, kad liktų kuo mažiau skysčio, tada dar nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
Cukinijas dėkite į lėkštę, užpilkite likusiu aliejumi, suberkite likusius laiškinius česnakus, petražoles, pasūdykite, įberkite pagal skonį pipirų ir atsargiai išmaišykite.

Ridikėlių ir laiškinių česnakų gėrimas + foto
Jums reikės:
700 ml pasukų
200 g ridikėlių
4 šaukštų smulkintų laiškinių česnakų
po 2 šaukštus smulkintų krapų, petražolių
8 ledo kubelių
pipirų, druskos
Kaip pagaminti:
Ridikėlius sutarkuokite, sumaišykite su laiškiniais česnakais, krapais, petražolėmis, įberkite truputį druskos, pipirų ir sutrinkite. Supilkite pasukas ir gerai išmaišykite. Išpilstykite į stiklines ir įdėkite ledo kubelių.

Kvapnūs varškės kamuoliukai
Jums reikės:
4 pomidorų
pluoštelio petražolių
1 ilgavaisio agurko
200 g brinzos
1 šaukštelio citrinos sulčių
pluoštelio laiškinių česnakų
po žiupsnelį druskos, maltų pipirų
šlakelio alyvuogių aliejaus
Kaip pagaminti:
Pomidorus supjaustykite griežinėliais. Laiškinius česnakus susmulkinkite ir jais apibarstykite pomidorų bei svogūnų žiedelių mišinį.
Sutarkuokite agurką, pasūdykite, palaikykite 5 min., kad išsiskirtų sultys, jas nupilkite. Smulkiai sutarkuokite sūrį, pašlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite pipirais, susmulkintais petražolių lapeliais, laiškiniais česnakais, sudėkite agurkus ir viską išmaišykite. Iš gautos sūrio masės rankomis suformuokite kamuoliukus, juos sudėkite ant pomidorų ir svogūnų salotų. Viską pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

Varškės aptepas su avokadais ir laiškiniais česnakais
Jums reikės:
200 g varškės
100 g fetos sūrio
1 avokado
2 šaukštų susmulkintų šviežių paprikų
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 česnako skiltelių
Padažui:
saujos šviežių bazilikų
1 skiltelės česnako
200 g parmezano sūrio
druskos
raudonėlių
1/2 citrinos sulčių
alyvuogių aliejaus
8 riekelių baltos duonos
Kaip pagaminti:
Padažas: bazilikus sutrinkite kartu su smulkinta česnako skiltele. Pagardinkite druska ir raudonėliais. Įberkite tarkuoto kietojo sūrio, viską sugrūskite arba sumalkite. Į masę įpilkite šaukštelį citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus tiek, kad padažas būtų nei per skystas, nei per tirštas.
Duonos riekeles apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir 5 min. paskrudinkite 200 °C orkaitėje, įtrinkite česnaku.
Sumaišykite varškę, fetos sūrį, nuluptą ir supjaustytą avokadą, susmulkintus laiškinius česnakus ir įdėkite 2 šaukštus bazilikų padažo. Viską gerai išmaišykite. Užtepkite ant duonos ir patiekite.

Vaiskiai žalia laiškų spalva ir mažučiai violetiniai žiedai (taip pat valgomi) yra ne tik dekoratyvūs, bet ir skanūs.

Romėnai gamindavo maistą naudodami laiškinius česnakus. Apie tai yra išlikę įrašų ir iliustracijų senosiose receptų knygose. Šis augalas labai išpopuliarėjo viduramžiais. Laiškiniuose česnakuose yra labai daug vitaminų A ir C. Šis augalas natūralus antibiotikas, turi antiseptinių savybių. Taip pat žadina apetitą ir padeda virškinti riebų maistą.

Idėja su žiedais. Malonus skonis ir gyvos laiškinio česnako spalvos labai tinka apibarstyti sumuštinius, salotas, aromatizuoti actą. Panardinti šio augalo žiedynai suteikia actui švelniai rožinę spalvą. Jeigu šio augalo žiedus sudėsite į dekoratyvų skaidrų butelį ir užpilsite actu – turėsite gražią lauktuvių idėją.
Kam tinka skaninti. Šviežiais susmulkintais laiškiniais česnakais dažnai pabarstomos sriubos, daržovių, kiaušinių patiekalai, padažai iš jogurto ar grietinės, tinka patiekalus papuošti – ypač, kai reikia juos perrišti – laiškiniai česnakai tiks geriausiai. Šiais prieskoniniais augalais tinka gardinti vištieną, kalakutieną, antieną, burokėlius, bulves, žirnius, pomidorus, avokadus. Laiškiniai česnakai naudojami sūriams ir kitiems pieno produktams gardinti.
Su kokiais kitais prieskoniais dera. Laiškiniai česnakai dažniausiai naudojami vieni, tačiau daržiniai builiai, peletrūnai ir petražolės labai dera kartu. Sumaišytas toks keturių prieskoninių augalų mišinys yra labai populiarus prancūzų virtuvėje. Toks mišinys paskanina maistą, tinka šaltiesiems ir karštiesiems patiekalams: salotoms, keptiems kiaušiniams, žuvies ar paukštienos patiekalams. Beje, pipirnės ar citrinų sultys gali papildyti prieskonių mišinį (į šį mišinį nerekomenduojama dėti česnako, nes jis nustelbs kitus kvapus).
Laiškiniai česnakai dažniausiai vartojami švieži, nes džiovinami, verdami ar kepami jie praranda savo aromatą.

Cukinijos su laiškinių česnakų marinatu
Laiškiniai česnakai ir čiobreliai paryškina cukinijų skonį. Be to, marinatas ištrauks iš cukinijos drėgmės perteklių.
Jums reikės:
400 g cukinijų
4 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šaukšto citrinos sulčių ir 1 arbatinio šaukštelio smulkiai tarkuotos jos žievelės
3 šaukštelių smulkiai pjaustyto laiškinio česnako
2 šaukštelių smulkintų petražolių
1 šaukštelio čiobrelių
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
Kaip pagaminti:
Cukinijas nuplaukite, nusausinkite, nupjaukite galiukus. Skutikliu išilgai supjaustykite gana plonomis juostelėmis. Sudėkite į dvigubu popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę.
Dubenyje sumaišykite šaukštą aliejaus, sultis, žievelę, 2 šaukštelius laiškinių česnakų, 1 šaukštelį petražolių, čiobrelius, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sudėkite cukinijų juosteles, išmaišykite, kad jas tolygiai padengtų marinatas. Palaikykite apie 40 min.
Supilkite cukinijas į kiaurapuodį, nuspauskite, kad liktų kuo mažiau skysčio, tada dar nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
Cukinijas dėkite į lėkštę, užpilkite likusiu aliejumi, suberkite likusius laiškinius česnakus, petražoles, pasūdykite, įberkite pagal skonį pipirų ir atsargiai išmaišykite.

Ridikėlių ir laiškinių česnakų gėrimas + foto
Jums reikės:
700 ml pasukų
200 g ridikėlių
4 šaukštų smulkintų laiškinių česnakų
po 2 šaukštus smulkintų krapų, petražolių
8 ledo kubelių
pipirų, druskos
Kaip pagaminti:
Ridikėlius sutarkuokite, sumaišykite su laiškiniais česnakais, krapais, petražolėmis, įberkite truputį druskos, pipirų ir sutrinkite. Supilkite pasukas ir gerai išmaišykite. Išpilstykite į stiklines ir įdėkite ledo kubelių.

Kvapnūs varškės kamuoliukai
Jums reikės:
4 pomidorų
pluoštelio petražolių
1 ilgavaisio agurko
200 g brinzos
1 šaukštelio citrinos sulčių
pluoštelio laiškinių česnakų
po žiupsnelį druskos, maltų pipirų
šlakelio alyvuogių aliejaus
Kaip pagaminti:
Pomidorus supjaustykite griežinėliais. Laiškinius česnakus susmulkinkite ir jais apibarstykite pomidorų bei svogūnų žiedelių mišinį.
Sutarkuokite agurką, pasūdykite, palaikykite 5 min., kad išsiskirtų sultys, jas nupilkite. Smulkiai sutarkuokite sūrį, pašlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite pipirais, susmulkintais petražolių lapeliais, laiškiniais česnakais, sudėkite agurkus ir viską išmaišykite. Iš gautos sūrio masės rankomis suformuokite kamuoliukus, juos sudėkite ant pomidorų ir svogūnų salotų. Viską pašlakstykite alyvuogių aliejumi.

Varškės aptepas su avokadais ir laiškiniais česnakais
Jums reikės:
200 g varškės
100 g fetos sūrio
1 avokado
2 šaukštų susmulkintų šviežių paprikų
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
2 česnako skiltelių
Padažui:
saujos šviežių bazilikų
1 skiltelės česnako
200 g parmezano sūrio
druskos
raudonėlių
1/2 citrinos sulčių
alyvuogių aliejaus
8 riekelių baltos duonos
Kaip pagaminti:
Padažas: bazilikus sutrinkite kartu su smulkinta česnako skiltele. Pagardinkite druska ir raudonėliais. Įberkite tarkuoto kietojo sūrio, viską sugrūskite arba sumalkite. Į masę įpilkite šaukštelį citrinos sulčių ir alyvuogių aliejaus tiek, kad padažas būtų nei per skystas, nei per tirštas.
Duonos riekeles apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir 5 min. paskrudinkite 200 °C orkaitėje, įtrinkite česnaku.
Sumaišykite varškę, fetos sūrį, nuluptą ir supjaustytą avokadą, susmulkintus laiškinius česnakus ir įdėkite 2 šaukštus bazilikų padažo. Viską gerai išmaišykite. Užtepkite ant duonos ir patiekite.

Komentuokite