Kvapą nuo Viduržemio jūros žinojo ir močiutės

2013 08 2  |  Virtuvė


Rozmarinas – Viduržemio jūros regiono virtuvės prieskonis. Kepsniukai, suverti ant rozmarinų šakelių, nuostabiai kvepia ir nepaprastai skanūs… Beje, šį prieskonį žinojo ir mūsų močiutės. Jos rozmarinų dėdavo į dešras.

Jų šakelių galima dėti į troškinius, jos tinka kaip iešmeliai kepti mėsytei ant grotelių. Rozmarinų smulkintais lapeliais gardinama mėsa, bulvės, menkės, jūrinės lydekos, lašišos, upėtakiai, ryžiai, duona, actas, aliejus.
Rozmarinai turi konservuojamųjų savybių, padeda maistui ilgiau išlikti šviežiam, todėl jie naudojami marinatams su aliejumi ir česnakais ruošti. Puikiai dera su bulvėmis, smulkintų galima barstyti ant picų, įmaišyti į duonos tešlą.

Aliejus su rozmarinais
Jums reikės:
6 rozmarinų šakelių lapelių
2 neluptų skiltelių česnako
250 ml alyvuogių aliejaus
3 mažų rozmarinų šakelių
Kaip pagaminti:
Česnako skilteles berkite į puodą su verdančiu vandeniu ir virkite 3 min. Išimkite, pakiškite po šaltu vandeniu, nusausinkite ir nulupkite.
Rozmarinų lapelius ir česnaką padaužykite, suberkite į keptuvę, supilkite aliejų. Ant silpnos ugnies užvirinkite ir kaitinkite 2–3 min. Nukaiskite, tegu atvėsta – tik nepamirškite pamaišyti ir paspaudyti česnako, rozmarinų lapelių, kad labiau išsiskleistų kvapas.
Verdančiame vandenyje apie porą minučių palaikykite rozmarinų šakeles. Perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Sukiškite jas į butelį, supilkite aliejų, uždarykite. Laikykite vėsioje vietoje.
Patarimas: ypač tinka apšlakstyti paukštienai ir žuviai.

Rozmarinų, česnakų ir alyvuogių pabarstai
Jums reikės:
100 ml alyvuogių aliejaus
6 plonai supjaustytų skiltelių česnako
16 smulkintų alyvuogių be kauliukų
5 maždaug 7 cm ilgio rozmarinų šakelių lapelių
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
Kaip pagaminti:
Į puodą supilkite aliejų ir kaitinkite ant silpnos ugnies, berkite česnaką ir virkite 2 min., kad suminkštėtų, bet nepakeistų spalvos. Česnako skilteles išgriebkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio. Kai atvės, sumaišykite su rozmarinų lapeliais, druska, alyvuogėmis ir pipirais.
Duoną, kurią kepsite, patepkite aliejumi, kuriame virė česnakai. Iškeptą ją dar kartą ištepkite aliejumi ir apiberkite prieskonių mišiniu.

Patarimas: vietoje alyvuogių tinka ir saulėje džiovinti pomidorai. Pabarstais galite skaninti skrudintą duoną, batoną.

Citrinų sulčių ir rozmarinų marinatas
Jums reikės:
1/3 stiklinės alyvuogių aliejaus
3 šaukštų citrinų sulčių
2 šaukštelių kapotų česnakų
2 šaukštelių rozmarinų lapelių
1/2 šaukštelio bazilikų
maltų juodųjų pipirų, druskos
Kaip pagaminti:
Visus produktus sumaišykite ir marinatu ištepkite mėsą.
Patarimas: labai tinka vištienai.

Kvepiančios blauzdelės
Jums reikės:
6 vištų blauzdelių
1/2 šaukštelio čiobrelių
1 rozmarino šakelės
1 šaukšto kmynų
3 šaukštų majonezo
1 šaukštelio garstyčių
150 ml apelsinų sulčių
100 ml baltojo vyno
pipirų, druskos
Kaip pagaminti:
Vištieną apibarstykite prieskoniais ir nuplikytais kmynais, gerai įtrinkite. Garstyčias sumaišykite su majonezu ir ištepkite blauzdeles. Marinuokite 24 val., tada mėsą dėkite į kepimo indą, apliekite sultimis ir vynu. Pašaukite į  200 °C orkaitę, po 10 min. karštį sumažinkite iki 180 °C ir kepkite 25–30 min.

Kvapnūs suktinukai
6 porc. reikės:
6 plonų mėsos gabaliukų (po 80 g)
150 g sūrio
6 rozmarinų šakelių
6 rūkytos kiaulienos šoninės juostelių
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
druskos, pipirų
Kaip pagaminti:
Mėsą lengvai pamuškite, pagardinkite druska ir pipirais. Sūrį supjaustykite plonais šiaudeliais ir dėkite ant mėsos. Rozmarinų šakeles nuplaukite. Mėsą susukite, apvyniokite kiaulienos šonine ir kiekvieną suktinuką persmeikite rozmarinų šakele. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite suktinukus ir kepkite apie 10 min., kartkartėmis pavartykite.

Troškinukas su daržovėmis ir rozmarinais
4 porc. reikės:
1 svogūno
2 cukinijų
1 baklažano
2 šaukštų aliejaus
250 g maltos jautienos
250 g maltos kiaulienos
850 g konservuotų pomidorų savo sultyse
1/2 šaukštelio smulkintų rozmarinų
100 ml grietinėlės
druskos, pipirų
Kaip pagaminti:
Svogūną susmulkinkite, per pusę perpjautą cukiniją supjaustykite griežinėliais. Baklažaną padalykite į keturias dalis ir taip pat supjaustykite griežinėliais.
Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir maišydama kepkite maltą mėsą. Suberkite svogūnus, vėliau cukinijas, baklažanus. Kai mėsa šiek tiek apkeps, sukrėskite konservuotus pomidorus kartu su sultimis. Įpilkite 100 ml vandens ir pridengusi troškinkite apie 15 min. Galiausiai į troškinį suberkite smulkintus rozmarinus, supilkite grietinėlę, pagardinkite druska, pipirais, jei reikia, sutirštinkite miltais.

Komentuokite