Kur geriausia laikyti birius produktus

2013 03 28  |  Virtuvė


Metaliniai indeliai gali surūdyti, stikliniai – dūžta, plastikiniai galbūt nekokybiški…

Ankstyvą pavasarį vis dar valgome daug patiekalų iš įvairiausių kruopų, sėklų, grūdų, makaronų, miltų. Kokiuose indeliuose šiuos produktus reikėtų laikyti – stikliniuose, o gal metaliniuose ar keraminiuose? Patarsime, į ką verta atkreipti dėmesį.

Dangteliai sandariausieji…
Sandarumas – viena svarbiausių indo savybių. Antraip netinkamai laikomos kruopos apkarsta, kava praranda kvapą, cukrus ir druska sušoka gabalais… Stiklinių ir keraminių indų dangteliai arba kamščiai sandarinami keliais būdais: specialia guma, silikonu arba plastiku. Anksčiau ar vėliau visos šios medžiagos suplyšta, sutrūkinėja arba susitraukia, tačiau pati patvariausia – silikonas. Gana sandariai stikliniai indai užkemšami mediniais kamščiais, tačiau, jeigu jie pagaminti iš nekokybiškos medienos, gangreit praranda formą, įskyla (kaip tik dėl to neverta pirkti pigių, vos kelis litus kainuojančių indų).
! Jeigu norite indus uždaryti kuo sandariau (kad į vidų nepatektų nei oras, nei drėgmė), paieškokite tokių, kurių dangteliai užsukami arba turi metalinius užraktus.

Indelius dažnai renkamės tokius, kurie mums tiktų prie virtuvės interjero, ten vyraujančių medžiagų. Tačiau verta atkreipti dėmesį ir į kitas jų savybes.
Metaliniai. Nerūdijančio plieno indeliai brangesni, tačiau tarnauja ilgiau nei pagaminti iš lakštinio plieno. Jie paprastai uždengiami tokios pat medžiagos dangteliais ir nesandarinami guma ar silikonu (ir be šių medžiagų gerai priglunda prie indelių kraštų).
Patogu naudotis indeliais, kurių dangteliai yra su stiklu, tada ir be jokių užrašų (cukrus, kava, makaronai ir kt.) galima matyti, kas sudėta ar suberta.
Nerūdijančio plieno indai turi nemažai privalumų: nerūdija, nesilanksto, juos lengva išplauti, nes neturi sudūrimo siūlių, kuriose renkasi nešvarumai, puikiai atrodo šiuolaikinėje virtuvėje ant stalo ar atviroje lentynoje, nes pernelyg netraukia akies.
! Iš lakštinio plieno pagamintose dėžutėse paprastai laikoma kava ir arbata, tačiau kartais suberiamos ir vaistažolės, laikomi džiovinti grybai ir kt.
Jos – palyginti nebrangios, lengvos, puošnios (būna ir vienspalvių, ir išmargintų piešiniais, raštais), tačiau greitai deformuojasi, gali surūdyt, ypač jei spintelėse kaupiasi drėgmė.
Plastikiniai. Tokių indelių pasiūla bene didžiausia: rasite ir su užspaudžiamais, ir su užsukamais dangteliais bei kamščiais, aukštų, žemų, apvalių ir keturkampių, skaidrių ir pagamintų iš matinio plastiko, minkštų ir tvirtų.
! Jeigu nutarsite įsigyti, nepirkite pačių pigiausių – jie gali būti pagaminti iš nekokybiškų medžiagų.
Tokios greitai susibraižys, patamsės, susiteps (plastikinį paviršių sunku švariai nuvalyti). Be to, pigūs plastikiniai indeliai gali skleisti nemalonų kvapą, kuris įsigers ir į maisto produktus.
Garsių gamintojų indeliai – kokybiški, bet brangūs. Atsižvelgiant į dydį jie gali kainuoti 50–100 Lt.
* Būtinai pasidomėkite, ar plastikinius indelius galima plauti indaplovėje arba karštu vandeniu, cheminėmis priemonėmis, kokius produktus juose tinka laikyti, kokių ne ir t. t.
* Jeigu turite daug maisto atsargų, įsigykite indelių, kuriuos patogu sudėti vieną ant kito – daugiau tilps į spintelę ir gerai laikysis. Taip pat patogu naudotis indeliais, kurių dangteliai atsidaro iš abiejų pusių.
Keraminiai. Tokiuose induose galima laikyti visokius sausus produktus: cukrų, druską, kavą, arbatą, vaistažoles. Jie puošnūs, dauguma sandarūs, tačiau greitai sudūžta, nuskyla jų dangtelių kampai.
Stikliniai. Juose galima laikyti bet kokius birius produktus: ir miltus, ir kruopas, ir kavą, taip pat suberti saldainius, pirktus ar pačių iškeptus sausainius, sudėti pyrago gabalėlius. Stiklinių indų taip pat rasite įvairių dydžių ir formų, su mediniais, plastikiniais ar stikliniais dangteliais ir kamščiais.
* Stiklas turi nemažai savybių, kuriomis kitos medžiagos (metalas, plastikas) nepasižymi: pirmiausia, liesdamasis su maisto produktais jis visiškai nereaguoja, nekinta ir neišskiria į produktą jokių medžiagų. Jis nelaidus dujoms, kvapams. Du pagrindiniai trūkumai: stikliniai indai daug sveria ir dūžta (jeigu pagaminti iš negrūdinto ar plonesnio stiklo).
* Stikliniuose induose supilti ryžiai, makaronai ar kiti produktai persišviečia ir gražiai atrodo, todėl juos galima laikyti atvirai, ne spintelėse. Be to, juos lengva išplauti – karštu vandeniu su indų plovikliu ar indaplovėje (etiketėje turi būti nurodyta, kaip prižiūrėti).
! Ant visų indų (ir keraminių, ir metalinių, plastikinių, stiklinių), kurie skirti sąlyčiui su maistu, turi būti šakutės ir taurės ženklas arba etiketėje užrašyta, kad indas tinkamas sąlyčiui su maistu.
Tokių sudedamosios dalys higieniškai įvertintos Respublikiniame mitybos centre. Deja, vis dar galima rasti indų, ant kurių nėra jokių užrašų. Kilus įtarimaui, pasiklauskite pardavėjų, ar turi dokumentus, higienos pažymą, kad indai ištirti ir tinka maistui.

Komentuokite