Kepinių papuošimai – ne vien akims paganyti

2012 12 28  |  Virtuvė

Be glajaus ir nepapuošti kepiniai – tarsi eglutė be žaislų. Tad išsikepusios skanėstų nepatingėkime jų pagražinti.

Glajus ne tik puošia, jis kepiniams suteikia tam tikro skonio. Dažniausiai gaminame baltąjį arba šokoladinį glajų, nors pasitelkus fantaziją galime pasigaminti ir kitokių.

Baltasis glajus. 100 g miltinio cukraus, 1 kiaušinio baltymo, 1 šaukšto citrinos sulčių.
Miltinį cukrų persijokite ir išsukite su baltymu ir citrinos sultimis iki vienalytės masės.
Pieno glajus. 200 g cukraus, 200 ml pieno, pakelio vanilinio cukraus.
Pieną su cukrumi virkite uždengtame puode, kol sutirštės (įlašintas į šaltą vandenį lašas turi neišsileisti). Įberkite vanilinį cukrų, glajų atšaldykite ir išsukite iki purumo.
Citrininis glajus. 1,5 stiklinės miltinio cukraus, 1 citrinos.
Miltinį cukrų išsijokite, išspauskite citrinos sultis, sutarkuokite žievelę ir sudėkite į cukraus pudrą. Masę išsukite mediniu šaukštu, kol glajus visiškai pabals ir sutirštės.
Apelsininis glajus. 100 g cukraus pudros, 1 šaukšto sviesto, 1 apelsino sulčių.
Dubenėlyje ištirpinkite sviestą, sumaišykite su apelsinų sultimis ir išsijotu miltiniu cukrumi. Mišinį įstatykite į verdančio vandens indą ir maišykite, kol nebeliks gumuliukų (neperkaitinkite). Glajus bus gatavas, kai sutirštės.
Šokoladinis glajus. 100 g šokolado, 100 g miltinio cukraus, 1 šaukšto sviesto, 3 šaukštų vandens.
Šokoladą sulaužykite gabalėliais ir sumeskite į karštą vandenį. Įndą įstatykite į dubenį su vandeniu ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol ištirps. Tada sudėkite sviestą, miltinį cukrų ir išsukite iki vienalytės masės.
Šokoladinis glajus su grietinėle. 100 g šokolado, 2 šaukštų grietinėlės, 1 tarkuotos citrinos žievelės. Šokoladą ištirpinkite ant garų, supilkite į grietinėlę ir išmaišykite. Apipilkite juo pyragėlius ar keksiukus, o ant viršaus pabarstykite tarkuotos citrinos žievelės.
Kakavinis glajus. 5 šaukštelių kakavos, 2 šaukštų pieno, 50 g sviesto, 0,5 stiklinės cukraus.
Sviestą išlydykite, įpilkite pieną, suberkite cukrų. Kaitinkite ant silpnos ugnies tol, kol cukrus ištirps ir truputį paruduos. Įdėkite kakavą ir gerai išmaišykite.
Brendžio glajus. 200 g miltinio cukraus, 20 g kakavos miltelių, 70 g brendžio.
Kakavos miltelius sumaišykite su persijotu miltiniu cukrumi ir sukite su brendžiu, kol pasidarys vientisa tiršta masė.
Medaus glajus. Medų pakaitinkite ant silpnos ugnies, kad atsileistų (tik neužvirkite – bus kietas!). Jei dar įbersite saujelę aguonų ir gerai išmaišysite, toks glajus tiks skruzdėlynui papuošti.
Kietasis glajus. Juo galima sulipdyti cukraus gabalėlius gaminant meduolinius namelius ar žibintus, taip pat galima puošti meduolius. 1 kiaušinio baltymo, 2–3 lašelių acto, miltinio cukraus (dėti tiek, kad išplakus masė nevarvėtų nuo šaukšto).
Baltymą sudėkite į dubenį, pamažu berkite miltinį cukrų ir plakite elektriniu plaktuvu, kol glajus taps vientisas ir standus.

Keletas gudrybių
 Jei norite spalvoto glajaus, gamindamos įpilkite vaisių ar daržovių (vyšnių, aviečių, burokėlių) sulčių. Dalį sulčių galite pakeisti romu ar tų pačių vaisių likeriu.
 Glajus bus blizgus, jei įmaišysime kokosų riebalų.
 Labai baltą glajų pagaminsime, jei miltinį cukrų maišysime ne su vandeniu, o su pienu.
 Kiaušinių baltymai greičiau išsiplaks, jei prieš tai palaikysite juos šaldytuve.
 Jei plakdamos kiaušinių baltymus įpilsite truputį šalto vandens, jie geriau išsiplaks.
 Kad spaudžiant citriną sultys neapkarstų, nespauskite per smarkiai baltosios žievės dalies. Sulčių bus daugiau, jei prieš tai citriną pavoliosite ant stalo.
 Citrinos bus kvapesnės ir sultingesnės, jei nuplautas perliesite verdančiu vandeniu.
Paskutinis puošimo akcentas
Aplietą glajumi kepinį, kol dar neišdžiuvo, galite papuošti kokosų drožlėmis arba spalvingais žirneliais. Šie papuošimai ypač įspūdingai atrodo ant balto ar tamsaus glajaus. Glajų pagyvins ir migdolų drožlės, maži skaidrūs marmelado gabaliukai, džiovinti vaisiai ar cukatos.

Maninė marcipaninė masė pigesnė!
Pirktinės marcipanų masės drąsiai dėkite į sausainių, pyragų tešlas, naudokite kaip tortų pagrindą ar įdarą, lipdykite senius besmegenius ar gėlytes ir lapelius. Deja, pirktinė marcipaninė masė brangoka, todėl gaminti namie – pigiau.
Naminė marcipanų masė. Ji gaminama iš migdolų, miltinio cukraus arba medaus, virinto vandens ir priedų pagal skonį (vanilės, brendžio, romo).
Pabandykite pasigaminti masės iš 200 g migdolų, 200 g miltinio cukraus arba 3 šaukštų medaus, 3 šaukštų virinto vandens.
Riešutus nuplikykite karštu vandeniu, perliekite ir truputį padžiovinkite orkaitėje, tada lengvai nusilups luobelė. Nuluptus migdolus sumalkite, sumaišykite su cukrumi ir dar kartą sumalkite, supilkite vandenį ir gerai išmaišykite. Galite pagardinti mėgstamu aromatu. Masę per naktį galite palaikykite – bus aromatingesnė. Ją galite iškočioti ir formele išspausti papuošimus. Sumaišyta su vaniliniu pudingu labai tinka pertepti tortą.
Tenetrūksta marcipanų bent per šventes!

Clomid (clomifene) can be prescribed for women who have ovulation issues. This medication is a fertility treatment and can be prescribed Clomid buy online. The manufacturer of buy Clomid online is Sanofi-Aventis. This pharmaceutical company supplies Clomid 50mg oral tablets at the international market. Nolvadex buy online – Advantageous shopping for drugs at our drugstore. We give the lowest prices online. Efficient drug with no adverse effects nolvadex buy online! For sale australia nolvadex buy online.

Komentuokite