Imbieras – mėsytei, desertui ir pagardui

2013 01 28  |  Virtuvė


Imbieras – prieskonis, kuris tinka ne tik gėrimui nuo peršalimo, bet ir kvapniam maistui ruošti. Šviežias ar marinuotas, jis tinka mėsai, jūrų gėrybėms, maltas – įvairiems saldėsiams skaninti, o cukruotas ar šokoladu aplietas – prie arbatos.
Rožinės marinuoto imbiero juostelės prie sušių – viskas, ką dauguma žino apie imbierą. Šis prieskonis – vos ne vienintelis, kurį galima naudoti vieną, ir skonis bus ne prastesnis, nei derinant su kitais prieskoniais. Pabandykite – išvirkite uogienę arba pasigaminkite džiovintų, cukruotų gabalėlių. Vasarą gėrimai su imbieru žvalina, žiemą sušildo. Jei norite autentiško azijietiško skonio, įberkite tarkuoto imbiero į salotas arba į mėsos patiekalą. Europoje imbiero mieliau deda į saldžius gaminius – keksus, sausainius, pyragus. Įsidėmėkite, kad į kepinius geriau dėti žalio imbiero, nes džiovintas turi dirbtinio kvapo, kuris užgoš kitus.

Kam tinka gardinti
Viena pagrindinių imbiero savybių – palengvina riebaus, kepto maisto virškinimą. Jis yra nuostabus prieskonis mėsos ir žuvies patiekalams. Pirma, dėl gaiviai aštraus citrinų aromato ir natūraliai mėsą minkštinančios savybės. Imbieras dera su kitais prieskoniais (kardamonu, juodaisiais pipirais, muskato riešutu), tai patiekalams  užtikrina ypatingus kvapo ir skonio atspalvius. Maltų džiovintų šio augalo šakniastiebių yra visame pasaulyje žinomo kario prieskonių mišinyje.
Žuviai ir jūrų gėrybėms. Smulkintas imbieras, kepintas šlakelyje aliejaus su česnakais ir aitriųjų paprikų gabalėliais – nepakeičiamas karštų krevečių pagardas. Tarkuotas ir sumaišytas su citrinų sultimis, aliejumi, austrių padažu ir kaparėliais tinka kaip marinatas lašišų ir tunų karpačui ruošti. Su svogūno griežinėliais, aliejumi, actu ir žiupsnelius cukraus sumaišytas kapotas imbieras – pikantiškas silkių marinatas.
Mėsai. Malonaus aitraus kvapo ir aštraus skonio imbiero milteliai tinka įvairiems mėsos patiekalams – avienai, kiaulienai, paukštienai, veršienai, žvėrienai gardinti. Ypač jei mėsą ruošite pagal rytietiškus receptus. Imbiero milteliai suteikia subtilaus skonio dešroms, paštetams.
Padažams, marinatams, kompotams. Plonais griežinėliais raikytas imbiero šakniastiebis dedamas į vaisių ir uogų kompotus, tarkuoto dedama į mėsos ir žuvų marinatus, o dailių imbiero kubelių beriama marinuojant agurkus. Be to, su imbieru ruošiama ir daugybė padažų.
Daržovėms. Šviežių daržovių salotoms tarkuotas imbieras suteikia malonų citrinų aromatą, todėl dažnai jo dedama į aliejinius ir vaisių užpilus.
Plonais griežinėliais suraikytas imbiero šakniastiebis dedamas ruošiant marinatus ir aštrius patiekalus.
Tarkuotu ir kapotu imbieru galima gardinti makaronus, troškintą mėsą.
Smulkiai tarkuotas imbieras labiau tiks keptiems gaminiams, taip pat ir salotoms suteiks švelnų citrinų aromatą.
Konservuotas imbieras gali būti puikus užkandis ar aštrių patiekalų priedas.

Namuose marinuoti imbierai
Reikės:
2 imbierų šaknų, 250 ml ryžių acto, 6 šaukštų cukraus, 1 šaukšto druskos.
Kaip pagaminti:
Nuplaukite ir nulupkite imbierų šaknis. Jas supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais arba sutarkuokite ir sudėkite į dubenį. Pabarstykite druska ir palikite 30 min. pastovėti. Nedideliame puode sumaišykite ryžių actą ir cukrų, užvirinkite. Sudėkite tarkuotus imbierus į stiklainį, užpilkite karštu acto ir cukraus mišiniu, atvėsinkite, užsukite dangteliu ir įdėkite į šaldytuvą. Po savaitės imbierai turėtų įgauti šviesiai rožinį atspalvį. Marinuotus imbierus šaldytuve galima laikyti maždaug mėnesį.
Vištiena su imbieru
Reikės:
6 šaukštų rudojo cukraus, 5 šaukštų žuvų padažo, 4 vištienos ketvertukų, 50 ml aliejaus, 6 svogūnų laiškų, 3 šaukštų sojų padažo, 1,5 šaukšto baltojo vyno acto, 1 šaukšto medaus, 1 svogūno, 4 skiltelių česnako, 100 g tarkuoto nulupto šviežio imbiero, 400 g ryžių, druskos.
Kaip pagaminti:
2 šaukštus rudojo cukraus ir 2 šaukštus žuvų padažo maišykite dideliame inde, kol cukrus ištirps. Šiame skystyje marinuokite vištienos ketvertukus (mažiausiai 2 val. kambario temperatūroje arba per naktį šaldytuve).
Įkaitinkite orkaitę iki 230 °C. Mažoje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame apie 30 sek. kepinkite smulkintus žalius svogūnų laiškus. Juos nukelkite nuo ugnies ir atidėkite.
Vidutinio dydžio troškintuvėje sumaišykite 4 šaukštus rudojo cukraus su šaukštu vandens ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol pradės burbuliuoti. Kelis kartus pamaišykite ir virinkite dar apie 3 min. Pamažu supilkite 300 ml vandens ir 3 šaukštus žuvų padažo, sumaišyto su sojų padažu, actu, medumi ir puse aliejaus, kuriame kepė svogūnai. Virinkite ant vidutinės ugnies apie 5 min., kol skysčio šiek tiek nugaruos. Sudėkite susmulkintus svogūnus, imbierą, česnaką ir virkite dar 5 min.
Vištienos ketvertukus apie 15 min. (kol mėsa smarkiai paruduos) skrudinkite viršutinėje 230 °C orkaitės dalyje. Išėmę nulupkite apkepusią odelę ir vištieną dėkite į indą su padažu. Uždenkite ir ant vidutinės ugnies troškinkite apie 15 min.
Tuo metu išvirkite ryžius. Į juos įmaišykite likusį aliejų kartu su jame pakepintais svogūnų laiškais. Patiekite vištieną ant ryžių ir palaistykite ją karameliniu imbiero padažu.
Cukruoti imbierinukai
Reikės:
500 g imbierų šaknų, 500 g cukraus, žiupsnelio vanilinio cukraus, 2 cinamono lazdelių, vandens.
Kaip pagaminti:
Imbierų šaknis nulupkite, supjaustykite taisyklingos formos kubeliais, suberkite į puodą su vandeniu, pavirinkite apie 15 min. ir nuovirą nupilkite. Į puodą įpilkite 3 stiklines vandens, suberkite cukrų, sumeskite visus prieskonius, imbierų gabalėlius ir kaitinkite, kol imbierai taps skaidrūs. Tada sirupą nupilkite, imbierus sukrėskite į kiaurasamtį, apibarstykite cukrumi ir gerai pakratykite, kad jis tolygiai pasiskirstytų. Paskui išdėliokite imbierų gabalėlius ant grotelių arba sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir palikite džiūti mažiausiai parai. Nuo imbierų likusio cukraus ir cukraus sirupo neišpilkite – tiks arbatai, kepiniams ar kompotams gardinti.
Morkų sriuba su apelsinu ir imbieru
Reikės:
3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 3 morkų, 1 svogūno, 3 skiltelių česnako, 1 šaukšto trinto imbiero, 4 stiklinių vištienos sultinio, 1 apelsino, 1 lauro lapo, 1 šaukšto grietinėlės, žiupsnelio druskos, juodųjų pipirų, 1 citrinos.
Kaip pagaminti:
Alyvuogių aliejuje apkepinkite smulkintus svogūną, morkas, imbierą ir česnaką. Pasūdykite ir pagal skonį įberkite juodųjų pipirų. Į puodą supilkite vištienos sultinį, suberkite tarkuotą apelsino žievelę, lauro lapą, sudėkite apkeptą daržovių masę ir troškinkite, kol produktai suminkštės. Atvėsinkite sriubą, supilkite apelsino sultis ir sutrinkite elektriniu maišytuvu. Patiekite su grietine, citrinos sultimis ir žalumynais.

Buy Clomid Online USA no prescription. Worldwide shipping. Qualitative medication at low prices. Comfortable and safe way of buy online order Clomid, online from Canada Drugs, an online Canadian Pharmacy that offers free shipping on all orders of discount Clomid. Buy Nolvadex online from Canada Drugs, an online Canadian Pharmacy that offers free shipping on all orders of discount Nolvadex, order nolvadex. If you Buy Nolvadex it is best served for PCT. Many order Nolvadex to prevent Gyno while on cycle yet this weak prevention.

.

.

.

Komentuokite