„Gyvybės medžio“ dvelksmas praskaidrins viduržiemį

2012 12 27  |  Virtuvė


Kokosas – ne ik drožlės kepiniams puošti

Kokosai tikrai nusipelnė daugiau dėmesio, nes jų minkštime, nors ir riebiame, yra daug vertingų medžiagų – biotino, folio rūgšties, kalio.

Iš tiesų kokosai – ne riešutai, o „gyvybės medžio“ vaisiai. Taip pietų kraštuose vadinamos kokosų palmės. Pas mus jie nevertinami vartosi didžiųjų parduotuvių lentynose, į mažąsias – net nedrįsta užklysti. Geriausiu atveju kokosai atsiduria egzotiškų dekoracijų ieškančių pirkėjų krepšiuose. Šių vaisių drožlės irgi naudojamos tik kepiniams puošti, o kokosų pieno skardinės egzotiškų produktų lentynose kukliai laukia dažniau užklystančių žinovų.

Pietų kraštuose ant salo kokosai patiekiami pačiais įvairiausiais būdais. Balyje kokosų piene verdami juodieji ryžiai, kol gaunamas saldus pudingas. Bankoke jaunus riešutus deda tiesiog į atvirą ugnį, kad minkštimas įgautų dūmo aromato. Indijoje šviežiai tarkuotas riešuto minkštimas maišomas į tradicinius pikantiškus pagardus – čatnius.

Baltas kaip pienas, kvapus kaip egzotiškos gėlės
Tačiau kokosas, o tiksliau vadinamasis kokosų pienas, – pirmiausia universalus sriubų, troškinių, desertų pagrindas. Kokosų pienas – tai ne tie keli gurkšniai skysčio, esančio vaisiaus viduje, o ekstraktas, gaunamas susmulkinant minkštimą, užpilant jį karštu vandeniu ir išspaudžiant. Tailando turguose tokį pieną išspaus čia pat jūsų akivaizdoje. Toks pienas – kur kas spalvingesnio skonio nei „įkalintasis“ skardinėse, tačiau jį reikia suvartoti kuo greičiau, mat per dieną jis sugenda (apkarsta).
Tačiau gardus ir konservuotasis „gyvybės medžio“ ekstraktas. Tereikia drąsos išbandyti!
! Tiems, kurie dėl alergijos negali vartoti pieno produktų, grietinėlės ar sviesto, kokosų riebalai, kokosų pienas ir kokosų minkštimas – gardžios ir vertingos alternatyvos.
Verta išbandyti: vietoj tradicinio balto plikytų miltų padažo prie žiedinių kopūstų ar kitokių daržovių patiekite, pavyzdžiui, kokosų grietinėlės. Patiks ir daržovei, ir jums.
Kokosų pieną sustingdykite želatina, aplink išdėliokite šviežių ar konservuotų vaisių gabalėlių – turėsite skanų, sveiką, aromatingą ir nenusibodusį desertą.
Parduotuvėse galima rasti tailandietiškų ar kitokių prieskoninių pastų. Jų tereikia poros šaukštelių (likutis savaitę ar ilgiau šaldytuve tikrai nesuges). Iš tokios pastos ir kokosų pieno pagaminsite puikų azijietišką padažą. Pastą truputį pakaitinkite, supilkite pieną, užvirinkite, pamaišykite, tada jau dėkite mėsą ar žuvį ir patroškinkite.
Nevartykite kokosų pieno skardinės, kad paviršiuje nusistotų grietinėlė. Nugriebkite ją, sumaišykite su trupučiu prieskonių pastos, aptepkite mišiniu žuvį, įvyniokite į foliją ir pusvalandžiui pašaukite į orkaitę.

Kokosų riebalai greičiau paverčiami energija
Daug kas baidosi kokosų pieno, nes jis yra riebus (apie 20 proc. riebumo). Riebalai – kaloringiausi iš visų maisto medžiagų, tačiau kokosų aliejus didžiąja dalimi susideda iš vadinamųjų vidutinio ilgio grandinių riebiųjų rūgščių. O su jomis gauname mažiau kalorijų nei su ilgųjų grandinių riebiosiomis rūgštimis (pvz., saulėgrąžų aliejumi) – viename grame riebalų yra viena kalorija mažiau. Be to, kokosų riebalai greičiausiai paverčiami energija, taigi organizmas nespėja atidėti jų atsargai. Žinoma, tai nereiškia, kad nuo kokosų riebalų savaime lieknėjama – viskas priklauso nuo bendro kalorijų, kurias gauna organizmas, kiekio. Tačiau vartojamas nedideliais kiekiais kokosų minkštime ar piene esantis aliejus tikrai gali padėti palaikyti svorį.
Be to, šios vidutinio ilgio riebiosios rūgštys stipriau nei kiti riebalai stimuliuoja šilumos išskyrimą. Taigi dalis jų išskiriamos su šiluma.
Tačiau kokosų riebalai ir sudėtinės jų dalys ne tik tiekia kalorijas. Pavyzdžiui, laurino rūgštis – efektyvus ginklas nuo ligų sukėlėjų. Ji įveikia bakterijas, virusus, gal net grybelius. Laboratorijoje jau patvirtintas mirtinas jos poveikis gripo ir herpeso virusams. Tai, žinoma, nereiškia, kad vietoj vaistų užtenka gardžiuotis kokosiniais sausainiais. Tačiau kokosuose esantys riebalai tikrai skatina gynybines organizmo galias.
Kokosų riebalai iš prigimties turi daug pranašumų. Šiuos augalinius riebalus galima kaitinti labai aukštoje temperatūroje, jie nesugenda kelerius metus. Kitiems augaliniams riebalams labai kenkia karštis, šviesa, oras, dėl to atsiranda netgi kenksmingųjų medžiagų (laisvųjų radikalų), kurie kėsinasi į organizmo ląsteles, o kokosų riebalai išlieka stabilūs ir jų struktūra nepakinta. Todėl kokosų aliejus puikiai tinka kepti ir gruzdinti.

Tradicinis grožio produktas
Vaisių salotas gardinkite kokosų drožlėmis ir jūsų oda bei plaukai bus maitinami iš vidaus.
Nuo seno kokosai naudojami kosmetikos gamyboje. Kokosų riebalai ypač greit prasiskverbia į odą bei plaukus neleisdami prarasti drėgmės. Kosmetikos pramonėje neįsivaizduojma, kaip be jų gamintų muilą, šampūnus, odos priežiūros priemones. O natūralioje kosmetikoje ši tradicija dar senesnė ir gilesnė.

Visad po ranka
Jei sunku užmigti, vakare suvalgykite gabalėlį kokoso arba šaukštelį drožlių. Sapnai kaip mat nusileis.
Jei mėgstate baltą kavą arba arbatą, gėrimus balinkite kokosų pienu. Labai skanu ir mažiau kalorijų nei grietinėje.

Saldi gardi šaknelė – pastarnokas
Ši maloniai pikantiško salsvo skonio daržovė tikrai nusipelno didesnio populiarumo tarp valgytojų ir prekybininkų dėmesio. Dabar pastarnokais gardžiuojasi tik tie, kurie patys užsiaugina, arba mokantys jų ieškoti turguje.
Tai vienas seniausių žmogaus auginamų daržovių. Tikriausiai jau akmens amžiuje mūsų protėviai rinko šias gardžias šakneles. Naujaisiais laikais jas išstūmė morkos ir bulvės.

Sveikatą saugo
Pastarnokuose yra medžiagų apykaitą skatinančio B grupės vitamino – niacino. Be to, vitaminų A, C ir E.
100 g žalių pastarnokų:
22 kcal
80 g vandens
1,3 baltymų
2,6 angliavandenių
11,6 g balastinių medžiagų
8 mg natrio
469 mg kalio
51 mg kalcio
22 mg magnio
Liaudies medicinoje pastarnokai naudoti kaip vaistas nuo dantų skausmo, manyta, kad jie ir karščiavimą slopina. Jie yra ir nedidelio šlapimą varančio poveikio.

Žali pastarnokai tinka salotoms – panašiai kaip ir salierai. Tačiau šios šaknys puikiai pagardina verdamas sriubas ir padažus.
Apskritai pastarnokus galima ruošti taip, kaip ruošiame morkas, – tarkuoti, virti, kepti, troškinti. Jų skonis panašus į petražolių šaknų, tik saldesnis.
Pastarnokai tinka į troškinius, prie virtos ar troškintos mėsos. Tai gardus garnyras – pakeičia arba papildo bulves ir morkas.
Švieži pastarnokų lapai tinka kaip prieskonis bulvienei ar mėsos sultiniui gardinti.
Sėklos naudojamos kaip krapai.

Sveika, gardu ir sotu: pastarnokų sriuba su lęšiais
4 porcijoms reikės:
400 g pastarnokų
1 svogūno
100 g porų
morkos
1 skiltelės česnako
2–3 šaukštų rapsų aliejaus
1,5 l daržovių sultinio
125 g grietinės
1 lauro lapo
1 gvazdikėlio
20 g raudonųjų lęšių
150 g kumpio (karštai rūkyto)
žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto, šviežiai maltų pipirų, druskos, šviežių petražolių ar peletrūnų

Jei pastarnokai nepažeisti, be dėmelių ir įspaudimų, užtenka nuplauti juos šepetėliu. Kitokius geriau nulupti.
Pastarnokus, svogūną, porą, supjaustykite kubeliais, morką – ritinėliais, česnaką smulkiai sukapokite, kumpį supjaustykite juostelėmis.
Svogūną, porą, česnaką ir kumpį pakepinkite aliejuje. Sudėkite pastarnokus, užpilkite sultiniu, suberkite džiovintus prieskonius, užvirinkite, sumažinkite liepsną, 10–15 min. pavirinkite uždengtame puode.
Išimkite lauro lapą ir gvazdikėlį. Sudėkite lęšius, dar 10 min. pavirinkite.
Pagardinkite pipirais, pasūdykite. Į kiekvieną lėkštę įdėkite grietinės, pabarstykite smulkintais petražolių ar peletrūnų lapeliais.
Galima naudoti ir kitokius „miltingai“ verdančius lęšius – tik juos reikės suberti kartu su pastarnokais, šiek tiek ilgiau virti ir pagardinti. Galima į sriubą nedėti kumpio ir ją pertrinti.

Buy clomid without prescription cheap. Big Discounts, Best medications! No Prescription Needed. Safe and secure pharmacy Clomid without prescription. Purchase clomid without prescription. Buy Cheap Generic Nolvadex Without Prescription. Cheapest pharmacy prices offered by a challenge to be able to buy a clear idea about impotence and control nolvadex without prescription. Cheap Nolvadex Without Prescription Uk.

.

.

.

Komentuokite