Svajonė – sulieknėti

2013 04 3  |  Virtuvė


Išsirinkite jums tinkamiausią liekninamąjį preparatą

Daugeliui dieta – tai laikas, kurį tiesiog reikia iškęsti. Tačiau gerai sudaryta ji nėra tokia jau baisi. O jei dar pasirinksite tinkamas „pagalbines priemones“, lieknėjimas bus netgi malonus, o rezultatai – nevienadieniai.

Svarbu nusiteikti
Pasiryžus sulieknėti svarbiausia – nusiteikimas ir ryžtas. Kai jie yra, daugelį kliūčių daug lengviau įveikti. Dar reikėtų tinkamai sudaryto valgiaraščio, širdžiai mielo sportavimo būdo ir žinoti keletą gudrybių, kurios padeda apgauti skrandį ir pamiršti alkį.

Apetitą mažinantys papildai
Jų yra labai įvairių, tačiau veikimo principas daugelio panašus: išbrinkusios skrandyje, jos užpildo jo tūrį ir taip sumažina apetitą. Tokių kapsulių vaistinėje galima įsigyti be recepto.
Išbandžiusios kapsules tvirtina, kad jos gali padėti siekti užsibrėžto tikslo. Kai kurios kapsulės sudėtyje turi, pavyzdžiui, organinio chromo (mažina norėjimą saldumynų), kofermento Q10 (suteikai energijos ir kitų naudingų „pagalbinių“ medžiagų).
Papildus rinkitės tik gerai pastudijavusios jų informacinius lapelius ir nepamirškite, kad bet kokios liekninamosios kapsulės ar tabletės yra tik pagalbinė priemonė – pirmiausia gelbsti judėjimas ir ne toks kaloringas valgiaraštis.

Riebalus šalinančios kapsulės
Jos nemažina apetito, tačiau organizme suriša ir pašalina riebalus. Anksčiau buvo pardavinėtos tik pagal receptą, o dabar jų galima įsigyti laisvai. Kapsulės iš organizmo pašalina 25 proc. visų su maistu gautų riebalų (veikimas įrodytas moksliniais tyrimais). Kapsulę riekia išgerti prieš kiekvieną valgymą.
! Jeigu vartojant kapsules jūsų valgomas maistas bus pernelyg riebus – imsite viduriuoti.
Todėl neretai sakoma, kad tokios kapsules kartu išmoko ir vengti pernelyg riebaus maisto. O juk riebalų kiekio mažinimas maiste – kiekvienos liekninamosios dietos pagrindas!

Obuolių actas irgi naudingas
Laikantis nekaloringos dietos galima išbandyti ir obuolių actą. Jis slopina apetitą ir gerina žarnyno veiklą, šiek tiek spartina medžiagų apykaitą. Šaukštelį acto išmaišykite stiklinėje vandens ir išgerkite keliolika minučių prieš valgį.
! Obuolių acto negalima gerti padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, sergant gastritu, opalige.
Galima vartoti ir obuolių sidro (obuolių actas praturtintas vitaminais) kapsules – tai irgi papildoma priemonė laikantis dietos.

Liekninamosios vaistinių augalų arbatos
Daugelis liekninamųjų arbatų pasižymi įvairialypiu poveikiu: mažina apetitą, gerina tuštinimąsi, spartina medžiagų apykaitą, žvalina, valo organizmą. Mat nors augaluose susikaupusių veikliųjų medžiagų koncentracija yra mažesnė, tačiau įvairesnė.
* Senų lapai nuo seno žinomi kaip žarnyno veiklą aktyvinanti ir tuštinimąsi gerinanti priemonė.
* Panašiai veikia ir šaltekšnių žievė.
* Obuoliuose (ypač jų žievelėse) aptinkama ursolinė rūgštis spartina medžiagų apykaitą.
Smulkintų šių ir panašiu poveikiu pasižyminčių augalų yra įvairių liekninamųjų arbatų sudėtyje: jos valo organizmą, gerina medžiagų apykaitą, veikia švelniai ir lengvai, padėdamos veiksmingai lieknėti.

Ypatingoji Pu-erh arbata
Arbatos tėvynėje Kinijoje daugiau nei 800 metų geriama rausvo atspalvio žalioji arbata Pu-erh. Tai tam tikru būdu rauginta žalioji arbata, brandinama specialiose statinėse kelis ar keliolika metų. Kuo ilgiau arbata rauginama, tuo veiksmingesnė. Įrodyta, kad Pu-erh arbata mažina cholesterolio kiekį kraujyje, greitina medžiagų apykaitą organizme ir padeda gydyti nutukimą, atsiradusį dėl blogų mitybos įpročių. Nustatyta, kad reguliariai 3–4 kartus per dieną geriant šios arbatos ir valgant įprastą maistą įprastu ritmu, galima netekti 2–3 kg per mėnesį. Pu-erh arbata nestimuliuoja, todėl jos galima gerti ir vakare.

Nepamirškite vandens!
Medžiagų apykaita sparčiau vyksta skystoje terpėje, todėl laikantis bet kokios dietos patariama vandens išgerti 1,5– 2 l per dieną. Geriant užtektinai skysčių maistas geriau virškinamas, o jo likučiai – šalinami. Be to, inkstams, didžiausiam mūsų organizmo filtrui, sunku gerai dirbti, jei nuolat „nepraplauname“ jo pakankamu kiekiu vandens. Kai skysčių trūksta, kūnas teršiasi, nes iš jo nepasišalina įvairūs toksinai. Gerdamos užtektinai vandens, drėgme aprūpinate ir odą – ji lėčiau sens.

Klausiate – atsakome!
Ar svorį mažinantys preparatai iš tikrųjų gali padėti sulieknėti?
Labai svarbu prisiminti, kad bet kokie svoriui mažinti skirti preparatai negali pakeisti tinkamos dietos ir fizinių pratimų. Visus be išimties juos vartojant reikia koreguoti mitybą ir didinti fizinį krūvį. Tad stebuklingo sulieknėjimo be jokių pastangų tikėtis neverta!
Ar gerti liekninamuosius preparatus nėra žalinga sveikatai?
Galima juos vartoti, tik reikėtų rinktis atidžiai išstudijavus sudėtį, o dar geriau – pasitarus su specialistu. Nepatariama vartoti Lietuvoje neregistruotų, platintojų parduodamų ir trečiosiose pasaulio šalyse pagamintų, kartais tikrai neaiškios kilmės preparatų – būta atvejų, kai jie rimtai pakenkė sveikatai.

Kokie lieknėjimui skirtų papildų yra veiksmingiausi?
Į šį klausimą atsakyti beveik neįmanoma, nes juos vartojantys žmonės labai skirtingi.
Dažnai giriami papildai su skrandyje brinkstančiomis ir jo tūrį užpildančiomis medžiagomis. Išgerti prieš pietus ar vakarienę jie gerokai sumažina suvalgomo maisto kiekį.
Kitos džiaugiasi tuštinimą skatinančiomis arbatomis, nuo kurių jaučiasi lengvesnės, o ir svorio taip netenkama.

Ar gali papildai veiksmingai mažinti apetitą?
Prie tokių priskiriamos obuolių sidro kapsulės, kai kurie žoliniai, homeopatiniai preparatai. Kai kurioms jie tikrai mažina apetitą, tačiau pasitaiko atvejų, kai poveikis nepajuntamas.

Ar svoriui mažinti skirti preparatai veikia tik juos vartojant?
Taip. Nustojus gerti, pavyzdžiui, apetitą slopinančias kapsules, šis vėl grįžta. O riebalų įsisavinimą mažinantys vaistai veikia tik konkrečią maisto porciją – organizmas neįsisavina trečdalio ar ketvirtadalio (atsižvelgiant į stiprumą) per pietus, pusryčius ar vakarienę suvalgyto maisto riebalų.

Ar galima kartu vartoti kelis liekninamuosius maisto papildus?
Geriausia apie tai pasitarti su gydytoju-dietologu. Kai kurios maisto papildų medžiagos gali nederėti tarpusavyje, sukelti nemalonių simptomų, kai kurios – tiesiog netikti. Be to, verta prisilaikyti auksinės taisyklės „Kas per daug – tas nesveika“.

Jeigu vartojant liekninamuosius preparatus vis tiek reikia laikytis dietos, ar verta apskritai tai daryti? Juk svoris ir taip kristų…
Iš tikrųjų taip yra. Todėl jei turima valios ir motyvacijos lieknėti be  preparatų – puiku. Tačiau vaistai ar papildai lieknėjimo procesą gali tik šiek tiek palengvinti. Bet jie tikrai bus neveiksmingi be jūsų pačios pastangų.

Rasa Derenčienė, MATTON

Komentuokite