Sunkus ekrano blogiuko kelias

2013 03 21  |  Žmonės


Steve’o McQueeno (Stivas Makvynas) nemėgo, ko gero, nė vienas Holivudo režisierius ir prodiuseris, tačiau publika reikalavo jo, nepaisydama skandalingo aktoriaus asmeninio gyvenimo bei nevaldomo elgesio.

Tironiškas moterų numylėtinis
Kai 1972-aisiais Ali MacGraw (Ali Makgrou) susipažino su S.McQueenu, ji buvo ne tik viena geidžiamiausių to meto aktorių, bet ir milžiniškus honorarus gaunantis modelis. Tačiau ateinančius penkerius metus ji nesiėmė jokio projekto. Taip nutiko, nes kiekvienąkart paskambinus gražuolės agentui S.McQueenas paprasčiausiai padėdavo telefono ragelį. Holivudo blogiukas negalėjo susitaikyti su mintimi, kad jo žmona gali priklausyti kam nors kitam, net jei tai tėra režisierius ar fotografas.
Tiesa, aktoriaus supratimas apie gyvenimą drauge buvo labai savotiškas – A.MacGraw turėjo rūpintis namų ūkiu, o jis pats tuo tarpu nė nemėgino slėpti romanų su kitomis moterimis. Aktorei užsiminus apie norą vaidinti filme „Konvojus“, vyras pasiūlė sumokėti jai tiek, kiek žada filmo prodiuseriai, o jai atsisakius padavė skyrybų dokumentus.
Nors S.McQueenas garsėjo trumpalaikiais romanais, kai netgi nukreipti į moters veidą ginklą jam nebuvo neįprasta, jis visą gyvenimą išliko moterų numylėtiniu tiek ekrane, tiek už jo. „Nuo pat akimirkos, kai jis pasirodė mano gyvenime, Steve’as mane lyg apsėdo, ir tuomet man tiesiog trūko oro“, – prisiminė A.MacGraw.
Iš tiesų skandalingus S.McQueeno santykius net sunku suskaičiuoti, akivaizdu, kad, išskyrus aistrą lenktynių sportui bei narkotikams, svarbiausia jo gyvenimo siekiamybė buvo būtent moterų meilė. O dėl puikios išvaizdos bei dėl nuostabiai jam pritikusio blogiuko vaidmens moterų apsupties aktoriui niekada netrūko.

Sunki žvaigždės jaunystė
Siekį nuolat patirti moterų meilę bei nesuvaldomą elgesį galima aiškinti itin sunkia žvaigždės vaikyste. S.McQueenas niekuomet nepažinojo savo tėvo, o motina jam esant dar vaikui atidavė būsimą ekrano žvaigždę seneliams. Iki į jo gyvenimą sugrįžtant motinai, jaunuolis demonstravo pavyzdinį elgesį, tačiau vėliau, turėdamas patirti nuolatinį vis besikeičiančių patėvių smurtą, S.McQueenas susidėjo su vietinėmis gaujomis, kurį laiką gyveno gatvėje ir net pusantrų metų praleido nepilnamečių kolonijoje. Tapęs žvaigžde, šios įstaigos aktorius niekada nepamiršo, kiekvienoje naujo jo filmo sutartyje buvo įrašoma sąlyga, kad jis turįs gauti kelias dėžes skutimosi peiliukų, žurnalų ir kitų kolonijoje jaunuoliams praversiančių dalykų. Beje, pats ten juos ir nusiųsdavo. Negana to, pataisos namuose augantiems jaunuoliams jis dėl to, jog sugebėjo ištūkti iš nusikaltimų pasaulio ir tapti žvaigžde, buvo savotiškas idealas, jie dažnai jam rašydavo laiškus, o S.McQueenas į kiekvieną jų atsakydavo asmeniškai.
Išėjęs į laisvę, aktorius trejus metus praleido kariuomenėje, iš kurios grįžęs dirbo atsitiktinius bei pavienius darbus. Draugui pasiūlius stoti mokytis vaidybos, jaunuolis nusprendė, kad per pamokas jis galės sutikti ne vieną gražią merginą, ir pasirinko savo būsimą kelią būtent dėl to.

Egoistiškumu pagarsėjęs aktorius
Susipažinęs su garsia šokėja Neile Adams (Neile Adams), S.McQueenas gyveno iš jos sėkmės, pats negaudamas pasiūlymų vaidinti, bet jų pernelyg ir neiškodamas. Turėdamas iki tol nematytus piniginius išteklius, aktorius ėmė vartoti kokainą bei LSD. Tačiau nepaisant tokių išsišokimų, pirmoji būsimos žvaigždės santuoka buvo ne itin skandalinga, mat pora susilaukė dviejų vaikų: dukters Terri Leslie (Teri Leslės) bei sūnaus Chado (Čedo).
Pradėjęs vaidinti kine, S.McQueenas netrukus tapo pirmo ryškumo žvaigžde. Tokiais filmais, kaip „Didysis pabėgimas“, „Tomo Krauno afera“ bei „Drugelis“, į kino teatrus jis rinko tūkstančius žmonių ir už tai gavo brangiausiai apmokamo to meto aktoriaus titulą. Tačiau ir filmavimo aikštelėse aktoriaus neapleido nuolatiniai skandalai. Jis studijoje galėdavo iškelti sceną dėl menkiausio mažmožio – kartais jam neįtikdavo pateikiamas kostiumas, kartais jis piktindavosi kitų aktorių honorarais. Aktorius negalėdavo pakęsti, kai nebūdavo laikomas geriausiu.
Filmuodamasis „Liepsnojančiame pragare“ ekrane jis turėjo pasirodyti su Paulu Newmanu (Paulu Niumanu), kuris publikos tuomet buvo mylimas ne ką mažiau, bet, priešingai nei S.McQueenas, buvo labai geidžiamas daugelio režisierių bei apdovanojimų komisijų. Tad pastarasis viename filme vaidinti sutiko tik su sąlyga: abiejų žvaigždžių honorarai bus identiški, taip pat žodžių, kuriuos per filmą pasakys jie abu, skaičius turi būti visiškai vienodas, o paskutinė filmo frazė priklausys būtent jam.
Dėl panašių įgeidžių aktorius vėliau negavo vaidmenų tokiuose garsiuose filmuose, kaip „Purvinasis Haris“, „Šių dienų apokalipsė“ bei „Oušeno vienuoliktukas“.

Slogi karjeros baigtis
Viena didžiausių aktoriaus aistrų – motociklų sportas. Po filmo su P.Newmanu S.McQueenas, nors tuo metu jis buvo aukščiausiame savo karjeros taške, nusprendė padaryti pertrauką ir ketverius metus skyrė šiam hobiui.
Tuo metu narkotinių medžiagų priklausomybė vadinamajam blogiukui dar paūmėjo. Nors, pasak jo artimųjų, aktorius kasdien užsiimdavo kovos menais bei nubėgdavo po aštuonis kilometrus tam, kad būtų patrauklus, kartu ir kasdien neapsieidavo be kokaino bei marichuanos.
Tuo metu jis išsiskyrė su žmona A.MacGraw ir net nebebandė užmegzti su moterimis ilgalaikių santykių, o savo dienas dažniausiai leisdavo arba lenktyniaudamas, arba valandų valandas apsvaigęs žiūrėdamas televizorių.
Grįžęs į kino ekranus, nieko panašaus į buvusią šlovę S.McQueenas nebesulaukė. Nuo to praėjus porai metų aktorius mirė ir, nepaisant kontroversiško asmeninio gyvenimo, žiūrovų vis dar yra mylimas už savo nesutramdomo blogiečio įvaizdį bei išlieka viena ikoniškiausių praėjusio amžiaus Holivudo žvaigždžių.

Komentuokite