Meilės bioritmai

2013 10 16  |  Seksas


Norą mylėtis tam tikru paros laiku lemia ir hormonų svyravimas

Miegamajame tyli nesantaika tarp dviejų žmonių dažnai kyla tada, kai vienam panorus mylėtis kitas svajoja apie sapnų karalystę.  Ar visada? Juk pasitaiko, kai abu nori to paties tuo pačiu metu.

Naujos dienos įžanga
Veikiant šviesai, smegenų kankorėžinė liauka stabdo melatonino (miego hormono) gamybą, antinksčiai pradeda gaminti adrenaliną, būtiną pradedant naują dieną, todėl pabundame. Maždaug 7–8 val. lytinės liaukos išskiria daugiausiai hormonų, vyrams dažnai būna rytinė erekcija. Tai puikus laikas meilės malonumams (ypač greitam seksui) – kūnas itin jautriai reaguoja į prisilietimus ir švelnumą, todėl, pasak seksologų, moterys, kurios mylisi šiomis valandomis, dažniau patiria orgazmą.
Tačiau seksas rytais paprastai būna skubotas – abu partneriai galvoja apie laukiančią darbo dieną. Tačiau meilės žaidimams galima išnaudoti savaitgalio rytus. Seksologai dar priduria, kad noras mylėtis rytais akivaizdžiai įrodo ir tai, kad šalimais yra artimas žmogus.

Meilė be tabu
Būtų teisiog puiku, jei galėtumėte mylėtis ir prieš pat vidurdienį. Apie 11 val. širdis dirba didžiausiu pajėgumu, hormono kortizolio lygis bei cukraus kiekis kraujyje  didžiausi, kraujas cirkuliuoja gyvybingiausiai, o mūsų energija yra aukščiausio lygio. Šiuo paros laiku seksas glaudžiai susijęs su instinktais, impulsyvumu, todėl partneriai užmiršta visus kompleksus, atsikrato tabu.
Stulbinamas rezultatas – harmonija ir vienas kito supratimas iš pusės judesio ar žodžio tiesiog garantuotas. Gaila, kad tokiu metu paprastai visi dirbame, o darbdaviai, deja, neatsižvelgia į mūsų erotinius impulsus.

Vidurdienio kaitra
Įprasta, kad diena – aktyvios viešos veiklos metas. Net suradus laiko ir susisukus meilės gūžtelę atsiranda trukdžių: suskamba telefonas, kažkas pasibeldžia į duris. Tiesa, seksas šviesiuoju paros metu stipriajai lyčiai teikia privalumą – galimybę žiūrėti į savo moterį. O juk vyro niekas labiau nestumia į nuodėmę, kaip visai šalia matomas nuogas moters kūnas.

Seksas po pietų?
Po pietų patenkame į vadinamąjį energinės depresijos liūną. Kraujotaka sulėtėja,  organizmas visas jėgas sutelkia virškinti maistą. Tad nenuostabu, kad meilės srityje nė vienas partnerių nenori būti aktyvus. Ką daryti, jeigu sekso alkis, ypač savaitgalį, vis tiek stiprus? Tada stenkitės pernelyg neapsunkinti skrandžio – išgerkite sulčių, suvalgykite lėkštę salotų.

Erotiškoji 17 val.
Kūno fiziologai teigia, kad 17–19 val. vėl labai palanku mylėtis, ypač vyrams. Mat šiuo metu testosterono kiekis antrą sykį (pirmąkart – 11 val.) per dieną pasiekia viršūnę, tad pojūčiai vėl paaštrėja. Moterys iš partnerio labiau nori ilgesnių  glamonių. Teigiama, kad šiuo paros metu joms labai paaštrėja klausa, tad jos tiesiog geidžia klausytis meilės prisipažinimų ir kitų meilių žodžių.

Vėlaus vakaro duetas
Tai meilės laikas tiems, kurie lovoje lieka iki ryto. Seksas – geriausia migdomoji priemonė. Tyrimais įrodyta, kad po orgazmo miegas pagilėja 25 proc. Apie 22 val. organizmas ima persitvarkyti naktiniam ritmui. Gultis į lovą geriausia iki 23 val., kai streso hormonų lygis krinta, o organizme pradeda išsiskirti miego hormonas melatoninas. Ar mylėtis prieš miegą? Jei tik abu norite!
Tvirtinama, kad šiuo paros metu vyro ir moters intymūs poreikiai kone visiškai sutampa: nė vienas nenori skubėti, abu nori ilgesnių glamonių ir tikro švelnumo. Tamsa ir tyla drąsai suteikia sparnus. Tai moterų, nedrįstančių apsinuoginti dienos šviesoje, laikas. Žinoma, ilgesnius meilės vakarus geriau nukelti savaitgaliui, kad galėtumėte gerai išsimiegoti…
Beje, teigiama, kad mylintis  22–23 val. yra didžiausia tikimybė pastoti, mat šiuo paros metu, jei yra ovuliacijos periodas, moters organizme paprastai kiaušinėlis atsiskiria nuo kiaušidės, atsipalaiduoja gimdos raumenys.

Naktiniai manevrai
Laikotarpis tarp pusiaunakčio ir aušros – spalvingų erotinių sapnų metas. Tačiau tai nereiškia, kad mylėjimasis realybėje bus toks pat sėkmingas. Organizmas jau „persijungęs“ į naktinės ramybės režimą: kraujotakos sistema sulėtėjusi, smegenys trokšta poilsio. Tačiau erotinis nuotykis neįprastu laiku gali būti itin maloni staigmena. Nespėjote išsimiegoti? Tai bus galima padaryti rytoj. Kad ir kaip būtų, seksas – priimtina nemigos forma.

Komentuokite