Lieknėjimo pagalbininkai

2013 10 9  |  Virtuvė


Nesvarbu, ką primena jūsų figūra: obuolį, kriaušę, papriką ar morką. Visoms kartais užeina nenumaldomas noras šį bei tą joje patobulinti. Kad tai neteiktų vien tik kančios, pamėginkite pasitelkti pagalbines priemones, pavyzdžiui, maisto papildus, kuriuos vartodamos, galbūt, lieknėsite greičiau ir „sklandžiau“.

Pasiryžus atsikratyti nereikalingų kilogramų svarbiausia – nusiteikimas ir ryžtas. Kai jie yra, daugelį kliūčių daug lengviau įveikti. Dar reikėtų tinkamai sudaryto valgiaraščio, širdžiai mielo sportavimo būdo ir pasitelkti motyvaciją palaikančias priemones bei žinoti keletą gudrybių…

Tik pagalbinė priemonė!
Labai svarbu prisiminti, kad bet kokie svoriui mažinti skirti preparatai negali pakeisti tinkamos dietos ir fizinių pratimų. Visus be išimties juos vartojant reikia koreguoti mitybą ir didinti fizinį krūvį. Taigi stebuklingo sulieknėjimo be jokių pastangų tikėtis neverta. Ir nors apie lieknėjimui skirtus maisto paildus sklando įvairiausių nuomonių, nepabandžiusios nežinosite – veiksmingi jie ar ne.
Maisto papildams priskiriami preparatai, kurių galima įsigyti be recepto. Papildai  paprastai rekomenduojami, kai antsvoris nėra didelis (iki 5–7 kg). Jų veiksmingumas, kaip minėta, individualus dalykas. Vienos nejaučia jokio poveikio, kitos teigia, kad liekninamosios piliulės ar arbatos gali padėti siekti užsibrėžto tikslo.

Pagal veikimo principą galima skirti kelias maisto papildų grupes:
•    Ilginantys sotumo jausmą, mažinantys apetitą ir alkį (turi daug skaidulų).
•    Ribojantys maisto medžiagų, paprastai riebalų arba angliavandenių, įsisavinimą.
•    Skatinantys tuštinimąsi (turi laisvinamųjų medžiagų).
•    Aktyvinantys maisto medžiagų (angliavandenių arba riebalų) apykaitą.
•    Slopinantys saldumynų poreikį.

Ir vanduo padeda
Medžiagų apykaitą šiek tiek skatina arba, tiksliau sakant, palengvina per dieną išgeriamas didesnis skysčių kiekis. Tai gali būti nestipriai gazuotas mineralinis vanduo, nesaldinta arbata ar vandeniu skiestos obuolių ar citrusinių vaisių sultys. Laikantis dietos, vartojant maisto papildus, per dieną būtina išgerti 1,5–2 l vandens. Sakoma, kad medžiagų apykaitą gerina ir imbieras, citrina. Pamėginkite. Supjaustykite nago dydžio imbiero šaknies gabaliuką, sumaišykite su pusės citrinos sultimis ir įpylusios į puodelį užplikykite karštu vandeniu.

Apetitą mažinančios kapsulės
Jų yra labai įvairių, tačiau veikimo principas daugelio panašus: išbrinkusios skrandyje, jos užpildo jo tūrį ir taip sumažina apetitą. Vienų jų sudėtyje esama grūdų sėlenų, kitų – anasasų ar kitokių egzotinių augalų skaidulų, kurios pasižymi savybe brinkti skysčiuose. Tokių kapsulių vaistinėje galima įsigyti be recepto. Išbandžiusios tvirtina, kad jos gali padėti „apgauti“ skrandį ir siekti užsibrėžto tikslo. Dar viena tokių preparatų naudinga savybė – daugelis jų pagerina tuštinimąsi.

Kuo naudingas obuolių actas?
Laikantis nekaloringos dietos galima išbandyti ir obuolių actą. Jis mažina apetitą ir gerina žarnyno veiklą, šiek tiek spartina medžiagų apykaitą. Šaukštelį acto patariama išmaišyti stiklinėje vandens ir išgerti 15–20 min. prieš valgį. Galima naudoti ir obuolių sidro (obuolių actas praturtintas vitaminais) kapsules. Obuolių acto negalima gerti padidėjus skrandžio sulčių rūgštingumui, sergant gastritu, opalige.

Riebalus šalinantys vaistai
Jie nemažina apetito, tačiau organizme suriša riebalus ir juos pašalina. Nereceptinių vaistų grupei priskiriamos tabletės neleidžia įsisiurbti maždaug ketvirtadaliui maisto riebalų. Organizmo neįsisavinti jie pasišalina su išmatomis. Tai įrodyta moksliniais tyrimais. Beje, būtų pravartu žinoti, kad šie vaistai veikia tik juos vartojant, t. y. tik konkrečią maisto porciją – organizmas neįsisavina  per pietus, pusryčius ar vakarienę suvalgyto maisto riebalų.
Šiuos nereceptinius vaistus  svoriui mažinti rekomenduojama vartoti tik suaugusiems (vyresniems kaip 18 metų) antsvorio turintiems žmonėms, kurių kūno masės indeksas (KMI) yra didesnis kaip 28. Vaistų informaciniame lapelyje teigiama, kad jie padeda atsikratyti pusantro karto daugiau svorio nei tik laikantis dietos. Nors vaistus galima įsigyti be recepto, geriau, kad juos skirtų gydytojas.

Angliavandenių įsisavinimą mažinantys papildai
Tyrimais įrodyta, kad mažinant antsvorį svarbu išlaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje, mat jo svyravimai labai prisideda prie žvėriško apetito radimosi. Neseniai Lietuvoje pasirodė medicininės paskirties maisto papildų, padedančių tai reguliuoti. Jie sukurti pasitelkus augalų veikliąsias medžiagas. Slopindami kai kurių fermentų aktyvumą jie mažina iš angliavandenių išskirtos gliukozės patekimą į kraują. Dalis su maistu gaunamų angliavandenių dar nesuvirškinti natūraliai yra pašalinami iš žarnyno – tai padeda mažinti svorį. Kai gliukozės keikis kraujyje reguliuojamas, nekyla ir alkio protrūkių. Tai taip pat padeda „sklandžiau“ lieknėti.

Tuštinimąsi skatinančios arbatos
Geras žarnyno darbas – viena sėkmingo lieknėjimo priežasčių. Jei viduriai nuolat užkietėję, vadinasi, organizmo medžiagų apykaita nėra gera. Padėti sureguliuoti žarnyno darbą gali įvairios arbatos su tuštinimąsi aktyvinančiais augaliniais komponentais. Tokiu poveikiu nuo seno pasižymi augalo senos lapai. Vaistažolių  mišiniai su jomis palengvina kūno „apsivalymo darbus“ lieknėjant.
Tuštinimui skatinti esama ir vaistų, tačiau juos geriau vartoti tik su gydytojų žinia, kai vargina lėtinis vidurių užkietėjimas. Piktnaudžiaujant laisvinamaisiais preparatais galima labai sau pakenti, mat jie išvaro iš organizmo svarbius mineralus.

Kaip sumažinti troškimą „ko nors saldaus“?
Kartais smaližiavimas būna pagrindinė antsvorio priežastis. Dažnai galima išgirsti sakant, kad štai „galiu atsisakyti bet kokio maisto, kepsnių, cepelinų ar blynelių, bet tik ne šokolado“. Saldumynų poreikis, pasak gydytojų, gali sumažėti valgant daugiau sudėtinių angliavandenių turinčio maisto – rupių miltų duonos, kruopų košių, daržovių. Jeigu ir tai nepadeda, galima išmėginti maisto papildus su chromu.
Chromas veikia kaip organinis kompleksas, aktyvinantis insulino veiksmingumą reguliuojant gliukozės kiekį kraujyje, ir netiesiogiai slopina saldumynų poreikį.

5 dažni klausimai apie preparatus svoriui mažinti

Ar gerti liekninamuosius preparatus nėra žalinga sveikatai?
Galima juos vartoti, tik reikėtų rinktis atidžiai išstudijavus sudėtį, o dar geriau – pasitarus su specialistu. Gydytojai nepataria mėginti Lietuvoje neregistruotų, platintojų parduodamų ir trečiosiose pasaulio šalyse pagamintų, kartais tikrai neaiškios kilmės preparatų. Būta atvejų, kai jie rimtai pakenkė sveikatai.

Kuo skiriasi lieknėjimui skirti vaistai ir maisto papildai?
Vaistai yra skirti antsvoriui ir nutukimui gydyti. Jie skiriami tuo atveju, kai antsvoris labai didelis ir vien dieta ar fiziniais pratimais suliesėti sudėtinga arba kai yra požymių sirgti su nutukimu susijusiomis ligomis (širdies sutrikimai, cukrinis diabetas, padidėjęs kraujospūdis ir pan.). Vaistų poveikis antsvoriui yra ištirtas ir įrodytas klinikiniais tyrimais. Papildų poveikis yra silpnesnis, pernelyg netyrinėtas, kartais – ir abejotinas. Tačiau papildai beveik neturi šalutinio poveikio, o vaistai dažniausiai turi.

Kiek laiko reikėtų vartoti vaistus arba maisto papildus norint atsikratyti, pavyzdžiui, 10 kg?
Tai priklauso nuo antsvorio dydžio ir vartojančiojo preparatus drausmingumo. Gydytojai laikosi nuostatos, kad nekenkiant sveikatai (tiek vartojant vaistus, tiek be jų) per tris mėnesius saugu atsikratyti 10 proc. buvusios kūno masės.
Tad, jeigu sveriate 90 kg, tai per tris mėnesius patariama atsikratyti ne daugiau kaip 10 kg.

Ar galima kartu vartoti kelis lieknėjimui skirtus maisto papildus?
Geriausia apie tai pasitarti su gydytoju dietologu. Kai kurios maisto papildų medžiagos gali nederėti tarpusavyje, sukelti nemalonių simptomų, kai kurios – tiesiog netikti. Be to, reikėtų prisilaikyti auksinės taisyklės: kas per daug, tas nesveika.

Jeigu vartojant liekninamuosius papildus vis tiek reikia laikytis dietos, tai ar verta apskritai juos gerti? Juk svoris ir taip kristų.
Iš tikrųjų taip yra. Todėl jei turima valios ir motyvacijos lieknėti be preparatų, jų galima ir negerti, ypač jei kalbėtume apie vaistus. Vaistai ar papildai lieknėjimo procesą gali tiek šiek tiek palengvinti. Bet jie tikrai bus neveiksmingi be pačios moters pastangų.
Rasa Derenčienė

Komentuokite