Kaip įveikti nemalonų avalynės kvapą

2013 09 18  |  Patarimai

Rudenėjant renkamės uždarą avalynę, o dar tie lietingi orai ir drėgmė… Tad, suprantama, kyla rūpesčių dėl nemalonių kvapų. Kad nebūtų gėda nusiauti batus, žinokite, kaip juos prižiūrėti ir panaikinti atsiradusį kvapą.

Dėl ko batuose šunta kojos?
Pagrindinė nemalonaus avalynės kvapo priežastis – pėdų prakaitavimas. Prakaitas savaime yra bekvapis, tačiau jis sudaro puikias sąlygas veistis įvairioms bakterijoms ir mikrobams, kurie ir sukelia nemalonius kvapus. Šį procesą gali pagreitinti keli veiksniai:
■ Avalynė neturi geros ventiliacijos, tada kaista kojos, batuose kaupiasi drėgmė. Taigi venkite avalynės, pagamintos iš sintetinių medžiagų.
■ Tuos pačius batus avite per ilgai ir per naktį jie nespėja išdžiūti.
Bene pati svarbiausia taisyklė, norint pašalinti batų nemalonų kvapą – tinkamai juos išdžiovinti. Dažnai avalynės kvapai atsiranda dėl susikaupusios drėgmės. Per dieną koja vidutiniškai išskiria 20 g prakaito, todėl net sausą ir saulėtą dieną batams reikia laiko išdžiūti.

Pagelbės įvairūs dezodorantai
Prakaito kvapą panaikinti ar bent jau sušvelninti galite avalynės kvapikliais ar dezodorantais. Šių priemonių yra labai įvairių: purškiamų, miltelių ar granulių pavidalo, specialių lapelių. Visos jos naikina nemalonius kvapus ir dezinfekuoja. Todėl grįžusi namo avalynę papurkškite dezodorantu (ar įdėkite kitos kvepinančios priemonės) ir palikite džiūti. Kartu patartina naudoti priemones, sugeriančias drėgmę. Šių įdėkite ne tik į batų vidų, bet ir padėkite spintelėje, kurioje laikote avalynę. Ten taip pat kaupiasi drėgmė!
Prakaito kvapą neutralizuoja vidpadžiai su aktyviąja anglimi. Todėl jei jūsų kojos linkusios prakaituoti ar avite iš nenatūralaus pluošto pagamintus batus, įsidėkite juos į batų vidų. Šios įklotės gerai sugeria prakaitą, leidžia kojoms kvėpuoti, ilgam sustabdo nemalonų kojų kvapą sukeliančių bakterijų atsiradimą.

Kaip panaikinti nemalonų sportinės avalynės kvapą
Be abejo, prakaitas gausiau išsiskiria sportuojant, todėl nemalonų kvapą itin greitai įgauna sportinė avalynė.
Paimkite ir susukite du gumulėlius vatos, suvilgykite buitiniu spiritu, sukiškite į avalynės vidų kuo arčiau noselių. Batus įdėkite į polietileninį maišą ir sandariai užsukite. Laikykite kambario temperatūroje dvi tris dienas. Spirito garai prasisunkia pro bato audinius, gerai dezinfekuoja ir pašalina kvapus.
Sportinę avalynę galima skalbti skalbyklėje, kuri turi tam specialią programą.  Po treniruočių sportinių batelių nepalikite krepšyje. Įdėkite kokios nors drėgmę sugeriančios priemonės ir papurkškite prakaito kvapą naikinančio dezodoranto. Batus gerai išvėdinkite.

Kvapą įveikia ir naminės priemonės
Vienas pirmųjų avalynės dezodorantų buvo natūralios žolelės, pavyzdžiui, kvapieji pipirai – XIX a. jų į batus dėdavosi rusų kareiviai. Ir dabar žinoma nemažai natūralių, prakaito kvapą naikinančių priemonių.
■ Viena veiksmingiausių prakaito kvapo šalinimo priemonių – arbatmedžio aliejus. Vos lašelio pakaks užlašinti ant vatos diskelio ir juo pavalyti avalynės vidų. Arbatmedis ne tik gerai „užmuša“ nemalonius kvapus, bet ir turi dezinfekcinių savybių, todėl kvapas vėl ne taip greitai atsiras.
■ Į batų vidų įberkite saujelę druskos arba sodos, ji sugers drėgmę ir nepageidaujamus prakaito kvapus. Kitą dieną druską (sodą) iškratykite.
■ Kitas būdas pašalinti prakaito kvapą iš batų – vidų išplaukite vandenilio peroksido tirpalu.
■ Batų puspadžius kartą per mėnesį ištepkite šiltu sėmenų aliejumi. Jie ilgiau nesusinešios ir ne taip stipriai sugers prakaitą.
■ Nemalonius kvapus panaikinti galite avalynės vidų pavaliusi acte suvilgytu skudurėliu. Paskui gerai juos išdžiovinkite saulėje.

Kaip skalbti sportinę aprangą?
„Kaip reikia prižiūrėti sportinę aprangą, kad audinys neišsitampytų, o spalvos liktų ryškios?“ – teiraujasi skaitytoja Aistė V. iš Vilniaus.
Beveik po kiekvienos intensyvios treniruotės sportinę aprangą tenka skalbti. Todėl tenka stengtis, kad šie drabužiai kuo ilgiau išliktų gražūs. Sportinei aprangai siūti dažniausiai naudojami audiniai, kurie pralaidūs orui, yra tvirti ir neblunka saulėje. Jos priežiūrą sufleruoja etiketė: nurodoma, iš kokių audinių pasiūta, ir iš to galima spręsti, kaip tinkamai prižiūrėti.
Kaip skalbti? Kartais sportiniai rūbai gali būti pasiūti iš skirtingai prižiūrimų medžiagų, tuomet juos rekomenduojama skalbti mažiausios leistinos temperatūros vandenyje.
■ Viskozė. Patogus ir minkštas dėvėti audinys. Sugeria kūno drėgmę kaip medvilniniai gaminiai. Viskozė, kai šlapia, labai glamžosi. Šviesius drabužius skalbkite 60 °C temperatūros vandenyje, o spalvotus, kad neišbluktų, – 40 °C.
■ Sportinė vilna. Specialiai austa vilna, kuri vėsina kūną net intensyviai sportuojant. Audinys gali būti maišytas – iš poliesterio ir vilnos. Geriausia skalbti 40 °C temperatūros vandenyje.
■ Mikropluoštas – ypač plonas, sintetinis pluoštas, mėgstamas sportinių drabužių gamintojų, nes gerai apsaugo nuo vėjų ir vandens. Skalbdama pasirinkite švelnų režimą, ne aukštesnę nei 30 °C temperatūrą, negręžkite ir nedžiovinkite džiovyklėje.
■ Poliesterio užpildas. Drabužius su poliesterio užpildu skalbkite neprigrūstoje skalbyklėje. Šviesių spalvų rūbus – 60 °C, spalvotus – 40 °C temperatūros vandenyje.
■ Poliesteris – išlaiko formą ir yra tvirtas, derinamas su kitais audinio pluoštais, ypač vilna ir viskoze. Sportinius drabužius, kuriuose yra poliesterio, skalbkite 40 °C temperatūros vandenyje.
■ Tvirtumu pasižymintis nailonas jautrus šviesai – dėl jos gelsta. Skalbiamas 40 °C temperatūros vandenyje.
■ Dažnai sportinėje aprangoje būna elastano. Jo negalima balinti. Veikiamas prakaito elastanas praranda savo elastingumą, todėl itin purvinų drabužių nepatariama ilgai laikyti neskalbtų. Skalbimo temperatūra  priklauso nuo pluošto rūšies, džiovindami venkite tiesioginių saulės spindulių.

Komentuokite