Laiką galima pristabdyti…

2013 09 5  |  Seksas


Kai mūsų nuotaika prasta ir paburbame ant vyrų, sulaukiame klasikinio apibūdinimo – „klimaksinė“. Vyrams taip pat būna klimaksas, tačiau jo požymiai šiek tiek kitokie. Ir, beje, artėjantį šį gyvenimo tarpsnį galima atitolinti.
Prasideda laipsniškai
Su metais vyrams taip pat sumažėja lytinis galingumas, ir tas laikotarpis taip pat vadinamas klimaksu. Tačiau stipriosios lyties klimaksas gerokai ramesnis ir lygesnis nei moterų. Laipsniškai jiems silpsta vidaus organų mechanizmai, kurie užtikrina erekciją. Arterinis kraujospūdis hormoniniame fone nešokinėja, kaip kad silpnosios lyties atstovėms, tačiau laikui bėgant tampa vis aukštesnis. Klimaksas prasideda laipsniškai, todėl vyrai gali lengvai prie jo priprasti.
Jei vis mažiau norisi mylėtis – tai nuovargis?
Kai moteris jaudina vis silpniau ir silpniau, ir galų gale mylėtis su ja iš viso nebesinori – tai ir yra „gęstančios“ lytinės funkcijos simptomai vyriškame organizme. Kitais žodžiais – atėjo klimaksas: sumažėja libido, dingsta seksualinis aktyvumas, erekcija pasiekiama ne taip greitai ir būna silpnesnė, orgazmas ne toks ryškus… Subjektyviai atrodo, kad tai nuovargis.
Vyrus kamuoja kitokie klimakso požymiai
Vyrai turi kitokių su klimaksu susijusių sunkumų. Dažniausias jų – nemiga. Nerimą kelia kraujotakos problemos – pavyzdžiui, skauda galvą. Kai kuriems dingsta apetitas. Dažnas vyrų svečias klimaksiniu laikotarpiu – tingėjimas, noras pailsėti, pagulėti. Mažiau gaminama hormono androgeno, todėl nuotaika yra linkusi prastėti.
Viskas priklauso nuo lytinės genetikos
Jei ji nuo prigimties buvo silpna, andropauzė prasideda nuo 45–48 metų. Jei vidutinė – nuo 48 iki 60 metų. Esant ypač stipriai genetikai, lytinė funkcija užgęsta po 60 metų. Ankstyvoji andropauzė gresia tiems, kurie mėgsta skaniai bei riebiai pavalgyti – tuomet prasideda ir kitokie sveikatos sutrikimai, pvz., aterosklerozė. Beje, vegetarai ateroskleroze serga retai, o jų seksualinės galimybės didesnės.
Ar padės „dopingo“ dozė?
Tikriausiai esate girdėję, kad prieš lytinį aktą reikia šiek tiek išgerti alkoholinių gėrimų – tuomet joks klimaksas nebaisus. Kartais šis patarimas padeda – taurelė gero brendžio plečia kraujagysles ir aktyvina. Tačiau iš esmės alkoholiniai gėrimai, juolab jei juos vartosite kaip dopingą kasdien, vis silpnins jūsų lytines galimybes.
Kaip atitolinti vyrišką klimaksą
– Valgyti liesą mėsą, rečiau baltą duoną, bandeles, spurgas, saldumynus.
Daugiau judėti: bėgioti, plaukioti, važinėti dviračiu.
Stengtis išlaikyti pastovų intymių santykių ritmą – nedaryti didelių pauzių. Tai veikia pagal principą „nenaudoji, vadinasi, nereikia“!

NLA: pliusai ir minusai
Nutrauktas lytinis aktas (NLA) – senas būdas norint apsisaugoti nuo nėštumo. Vieni tvirtina, kad jis veiksmingas ir patikimas, kiti abejoja – tai tikrai nėra pati geriausia išeitis.
+
NLA galite taikyti bet kada: nereikia ieškoti, kur pasidėjote prezervatyvą, arba svarstyti, ar tikrai nepamiršote išgerti kontraceptinės tabletės. Tai nekenkia moterų sveikatai, tačiau tik fizinei – išvengiama hormoninės kontracepcijos galimai sukeliamų ligų, tačiau moteriai gali nepavykti atsipalaiduoti. Partneriui, beje, taip pat.
Daugelis vyrų teigia, kad mylėdamiesi be prezervatyvo patiria daugiau malonumo. Be to, kai kurios moterys tvirtina, jog joms taip pat maloniau mylėtis be jokios „barjerinės“ kontracepcijos – gali labiau jausti partnerį.

NLA neapsaugo nuo lytiškai plintančių ligų. Išlieka tikimybė pastoti – apie 30 proc.
Neseniai Amerikos akušerijos ir ginekologijos klinika viename moterų žurnale paskelbė, kad NLA veiksmingumu prilygsta… prezervatyvams! Buvo atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 2220 moterų, naudojančių įvairius kontracepcijos metus. Paaiškėjo, kad iš visų moterų, naudojančių NLA metodą, pastojo 21 proc. Rezultatai daug nesiskiria: iš visų moterų, naudojusių kitokią kontracepciją, pastojo 13 proc. Taigi kyla klausimas: ar gali NLA kontracepcijos metodas būti veiksmingas?

Komentuokite