Mankšta geriau nei raminamieji

2013 08 29  |  Savijauta


Antistresinė mankšta gelbsti ir tuomet, kai susinervinusios tiesiog virte verdate…

Atsipalaidavimas – ne tik malonumas, pagerinantis savijautą, bet ir didžiulė nauda kūnui. Tomis minutėmis raumenys atsikrato įtampos, nuo veido nuslenka nerimo šešėlis. Net ir pati paprasčiausia mankšta leidžia galvai pailsėti nuo susikaupusių rūpesčių ir pamiršti nerimą keliančias mintis.

Padės nuo streso
Dažnai stresą sukelia ir paprasčiausios buitinės smulkmenos. Kartais užtenka, kad vaikas išverstų ant suknelės lėkštę sriubos ar nupieštų paveikslą tiesiai ant sienos. Tuomet antistresinė mankšta padės tarsi nutolti nuo nemalonios situacijos, o ir išdykėlis, pamatęs ramiai besimankštinančią mamą, nustos krėsti kvailystes bei stebės naujovę.

Antistresinės mankštos variacijos
Žvilgsnis į save. Gilus kvėpavimas – tai senas ir patikimas triukas, padedantis nuslopinti nerimą. Juk kai patiriate stresą, tuomet pulsas padažnėja, imate dažniau kvėpuoti. O prisivertusi lėtai kvėpuoti įtikinsite savo organizmą, jog stresas praeina, kad ir kaip būtų iš tikrųjų.
! Giliai ir ramiai kvėpuojant organizmas gauna daugiau deguonies, kuris suaktyvina visų organų veiklą.
Sėdėkite ant grindų sukryžiavusi kojas. Pečius lėtai kelkite giliai įkvėpdama ir įtraukdama pilvą. Galvą ir pečius palengva atloškite. Nugara turi būti tiesi. Po kiekvieno įkvėpimo ir iškvėpimo vieną dvi sekundes sulaikykite kvėpavimą. Prisiminkite gražų neseniai matytą vasaros peizažą. Giliai kvėpuodama „stebėkite“ jį keliolika minučių. Pajuskite, kaip atsipalaiduoja veido, kaklo, pečių raumenys.
X Žvilgsnis į tolį. Kaire ranka remkitės į grindis, o dešinę iškelkite į viršų ir lenkitės kairėn. Turite pajusti, kaip įsitempia liemens ir nugaros raumenys. Jei darydama šį pratimą žvelgsite pro langą į tolį, nutolsite nuo problemos, kuri sukelia stresą. O atsipalaidavus akims nurimsite ir pati.
X Įtempti ir atpalaiduoti. Atsisėskite ant žemės sulenktomis kojomis, rankas tieskite į priekį. Tokia poza būkite 10–15 sekundžių. Kartodama pratimą kaskart pailginkite jį keliomis sekundėmis. Raumenų įtempimas ir atpalaidavimas nepanaikina streso priežasčių, bet padeda atsikratyti nereikalingos įtampos.
X Ištiestais keliais. Atsisėskite ant grindų, kojas ištieskite. Pečius nuleiskite kiek galima žemiau. Įkvėpdama šiek tiek pasilenkite į priekį, keliai turi būti ištiesti. Tokia poza būkite 10–15 sekundžių.
X Atsigulkite ant pilvo, vieną ranką padėkite po galva, giliai kvėpuokite. Laisva ranka paimkite koją arti pėdos ir sulenkusi per kelį traukite sėdmenų link. Stenkitės nekelti nuo grindų klubų ir kelio. Paskui tai atlikite kita koja ir ranka.
X Meditacija namų sąlygomis. Atsigulkite ant nugaros, kojas sulenkite per kelius, pėdas prispauskite prie grindų. Užsimerkite ir giliai kvėpuokite. Pasistenkite, kad atsipalaiduotų visi raumenys. Lengvai pasisukite ant kairiojo šono, rankas padėkite po galva ir įsiklausykite, kaip plaka širdis. Taip pagulėkite bent penkias minutes.

Padės ir SEPTYNIOS tiesos
Kad antistresinė programa būtų veiksminga, verta ne tik mankštintis, bet ir kasdien nepamiršti septynių svarbių tiesų:
1 Keiskite tai, ką galite pakeisti, ir priimkite kaip likimą tai, ko neįmanoma išvengti.
2 Gyvenkite šia diena ir džiaukitės ja.
3 Niekada nekeikite likimo ir atminkite, kad galėjo būti dar blogiau.
4 Venkite nemalonių žmonių ir nesinervinkite su tokiais susidūrusi. Džiaukitės, kad jūs ne tokia!
5 Mažiau sukite galvą dėl to, ką apie jus galvoja kiti.
6 Dažniau bendraukite su jums įdomiais žmonėmis.
7 Planuokite savo gyvenimą, kad neatrodytų, jog jis eina pro šalį.

Komentuokite