Koks maistas tausoja kepenis?

2013 08 19  |  Virtuvė


Kepenys išvalo viską, ką suvalgome, įkvepiame ar sugeriame per odą. Tai kantrus ir „nesiskundžiantis“ organas. Kai jos praneša apie savo problemas, dažnai jau būna įsisenėjusių, neretai – negrįžtamų pakitimų. Geriau jas tausoti kadien ir pradėti… nuo šiandien.

Kūno valytojos
Kepenys neretai vadinamos kūno chemijos laboratorija, neutralizuojančia ir sunaikinančia nuodingąsias medžiagas, šalinančia bakterijas iš kraujotakos sistemos ir saugančia mus nuo infekcijų. Dar – perdirbančia iš suvalgyto maisto gautas maistingąsias medžiagas ir paverčiančia jas energija, hormonais, biologiniais kraujo krešėjimo ir imuniteto junginiais. Kepenyse kaupiamos tam tikrų vitaminų, mineralinių medžiagų, gliukozės atsargos, kepenys reguliuoja riebalų kaupimąsi, cholesterolio gamybą ir išsiskyrimą.
Kepenų ląstelių gaminama tulžis padeda virškinti suvalgytą maistą ir įsiurbti svarbias naudingąsias medžiagas. Kepenys neutralizuoja ir sunaikina nuodinguosius junginius bei skaido alhoholį. Iki gimimo kepenys yra pagrindinis kraujodaros (kraujo ląstelių gamybos) organas vaisiaus organizme.
Taigi kepenys veikia kaip variklis, sandėlis, valymo fabrikas, maisto perdirbėjas, liekanų šalintojas ir angelas sargas…

Lašas po lašo…
Dar vienas nustabiausių šio stebuklingo organo sugebėjimų – tai galimybė atsinaujinti. Galima pašalinti tris ketvirtadalius kepenų ir jos ataugs tokios pačios formos ir dydžio per kelias savaites. Tačiau verčiant jas per sunkiai dirbti, kepenų ląstelės – jūsų jėgainės darbininkai – gali būti negrįžtamai pažeistos ir net pavirsti randais. Tai vadinama ciroze. Tokį kepenų ląstelių pažeidimą gali sukelti alkoholis, vaistai, kartais be recepto parduodami vaistinėse (acetominofenas), taip pat virusai, aplinkos teršalai, kai kurie medžiagų apykaitos sutrikimai.
Kepenys tarnauja mums nesiskųsdamos, tačiau kai imame jas jausti –  dažnai tai būna įsisenėję, neretai ir negrįžtami pakitimai. Tad geriau jas tausoti ir jomis rūpintis nuolat, nei susirgusias gydyti.

Ir taurė vyno žaloja
Dažnai sakoma, kad viena kita taurė vyno kasdien – nieko tokio. Tačiau tokio kiekio kepenims jau gali būti per daug. Jei moteris kasdien išgeria taurę vyno ar bokalą alaus – po kelerių metų gali negrįžtamai sužaloti savo kepenis.
Jokiu būdu negalima vartoti alkoholinių gėrimų kartu su vaistais. Reikėtų nuolat atminti, kad visi medikamentai pagaminti iš cheminių medžiagų, kurios gali būti kenksmingos kepenų ląstelėms. Alkoholis jų toksinį poveikį dar labiau sustiprina.

Riebalų – kuo mažiau
Vis kalbama, kad išsivysčiusiose Vakarų šalyse pliste plinta antsvorio ir nutukimo epidemija. Tokiems žmonėms keleriopai padidėja rizika sirgti daugybe ligų (tarp jų ir kepenų suriebėjimu), galinčių pereiti į mirtinąją kepenų cirozę. Labiausiai kepenų suriebėjimą nulemia cholesterolio gausus maistas. Todėl antsvorio turintiems ir ypač nutukusiems žmonėms pirmiausia siūloma mažinti su maistu gaunamų gyvūninių riebalų kiekį – ir dėl kepenų darbo, ir dėl to, kad taip greičiau liesėjama.
Nelygu žmogaus sudėjimas ir fizinis aktyvumas per dieną gaunamų riebalų kiekį reikėtų sumažinti iki 50 g, kurių daugiau nei pusę turėtų sudaryti augalinės kilmės.
Esant nusiskundimų dėl kepenų veiklos, pirmiausia siūloma atsisakyti kepto maisto ir patariama patiekalus virti, troškinti, garinti.

Patarimai, kaip maitintis ir tausoti kepenis
Sergančių kepenų ligomis maiste turi būti pakankamai skaidulinių medžiagų, kurios teigiamai veikia žarnyną, padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje ir šalinti medžiagų apykaitos produktus. Jų šaltinis – vaisiai, daržovės, kruopos.
Vaisių svarbu valgyti ir dėl to, kad juose yra nemažai pektinų, kurie padeda šalinti iš organizmo cholesterolį ir įvairias nuodingas medžiagas
Iš riebalų pirmenybę teikti siūloma alyvuogių aliejui. Mat įrodyta, kad jis saugo kepenų ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio ir vadinamojo oksidacinio streso. Reikėtų rinktis aukščiausios kokybės šalto pirmojo spaudimo alyvuogių aliejų.
Reikėtų riboti su maistu gaunamų paprastųjų angliavandenių, vadinasi, ir visų saldumynų, kiekį. Ypač nutukiesiems, anstsvorio turintiems žmonėms, nes neišeikvotas angliavandenių perteklius organizme irgi virsta riebalais.
Teigiama, kad kepenų audinį puikiai veikia medus – gerina jų funkciją, skatina tulžies nutekėjimą ir padeda atsinaujinti kepenų ląstelėms. Todėl per dieną patariama suvalgyti desertinį šaukštą medaus, jei, žinoma, jis nesukelia alergijos.
Kepenis palankiai veikia ir artišokai. Jų veikliosios medžiagos padeda  atsinaujinti kepenų audiniui, gerina tulžies nutekėjimą. Ypač tinka valgyti persirgus hepatitu ar kitomis kepenų ligomis, vartojant medikamentus, nuo kurių gali sutrikti kepenų veikla.
Iš vaistažolių kepenis bene geriausiai gydo kiaulpienės. Jos gerina kepenų, kasos ir virškinamosios sistemos veiklą, skatina tulžies gamybą. Be to, kiaulpienės – puikus vitaminų (A, D, C, B grupės) ir mineralų (geležies, magnio, kalio, silicio, cinko, mangano) šaltinis. Tradiciškai geriamas smulkintų kiaulpienių šaknų nuoviras. Kokias kiekiais vartoti, reikėtų pasitarti su gydytoju.
Iš prieskoninių augalų kepenims ypač draugiškos yra ciberžolės. Jos saugo kepenis nuo toksinių medžiagų, skatina tulžies išsiskyrimą, reguliuoja virškinamojo trakto veiklą. Ciberžolėse esančios veikliosios medžiagos malšinti uždegimą ir padeda skaidyti riebalus.
Reikėtų vengti šaltų gėrimų ir patiekalų, nepatariama gerti vaisvandenių su ledukais, valgyti ledų, įvairių šerbetų.

Kepenims naudingi produktai ir patiekalai
1. Daržovių sriubos.
2. Virtos, troškintos, ruoštos garuose arba, jei gerai toleruojamos, ir šviežios daržovės. Kepenims ypač tinka burokėliai, morkos, artišokai.
3. Nelabai saldūs ir nelabai rūgštūs vaisiai – obuoliai, slyvos, abrikosai, arbūzai, melionai ir kt.
4. Įvairūs patiekalai iš moliūgų (košės, blynai), jų sėklos.
5. Liesi pieno produktai: varškė (iki 5 proc. riebumo), jogurtas, kefyras.
6. Liesa šviesi mėsa (veršiena, kalakutiena, vištiena, triušiena) – virta, troškinta garuose.
7. Liesos žuvys (menkės, jūrinės lydekos, sterkai, pangasijos, ešeriai ir kt.). Jos taip pat geriau virtos, troškintos ir ruoštos garuose.
8. Kruopų košės: grikių, avižinių dribsnių, sorų, ryžių ir kt.
9. Augalinis aliejus, ypač šaltai spaustas alyvuogių aliejus.
10. Džiovinti vaisiai: abrikosai, obuoliai, razinos, slyvos.
11. Kisielius, želės, pudingai.
12. Rupiai maltų miltų, grūdais ir sėklomis praturtinta duona.
13. Erškėtrožių, ramunėlių arbatos.
Iš prieskoninių augalų kepenis ypač palankiai veikia ciberžolės ir šalavijai.

Kepenims nenaudingi produktai
Sergant kepenų ligomis, siūloma atsisakyti riebios kiaulienos ir rūkytų jos gaminių (dešrų, skilandžių ir t. t.), avienos, riebios paukštienos (žąsų, ančių), bet kokio kepto maisto, riebių sultinių, mėsos konservų, majonezo, margarino, kakavos, šokolado, špinatų, rūgštynių, ridikų, ridikėlių, krienų, grybų, pupelių, alkoholinių gėrimų, nerekomenduojami šalti gaivieji gėrimai, ledai.

Valgykite dažnai ir po nedaug
Nustačius kokių nors kepenų veiklos sutrikimų, dieta kiekvienam žmogui sudaroma individualiai, nes bendros dietos visiems nėra. Būtina atsižvelgti į ligonio būklę, įvairių maisto medžiagų toleravimą, gretutines ligas. Svarbiausia – subalansuoti baltymų, riebalų, angliavandenių ir vitaminų bei mineralinių medžiagų kiekius, valgyti dažnai (5–7 kartus per dieną) ir nedidelėmis porcijomis.

Apie kepenų valymą
Vis dar madinga valyti organizmą – žarnyną, inkstus ir ypač kepenis, juk jose esą nusėda daug kenksmingų mežiagų. Receptų, preparatų gausu ir vaistinėse, ir sveikų produktų parduotuvėlėse, o būdų – interneto platybėse. Tačiau tradicinės medicinos gydytojai į tai žiūri skeptiškai. Anot jų, kepenys valosi pačios, jų nereikia tik teršti – alkoholiu, vaistais, riebaus maisto atakomis. Sveikas kepenis užtikrina sveikas gyvenimo būdas – nuolatinis galvojimas, ką dedame į burną, kuo visa tai užgeriame. Kai mityba racionali ir subalansuota, nereikalingas joks organizmo, taip pat ir kepenų, valymas. O jeigu geriama daug alkoholio ir valgoma riebiai, kepenys vis tiek kentės, net ir reguliariai jas valant.
Rasa Derenčienė

Komentuokite