Jauskitės šeimininke, bet ne verge

2013 08 14  |  Savijauta


(Ne)nusivylusioms namų šeimininkėms

Namų šeimininkė – matyt, pati nedėkingiausia profesija. Visą šeštadienį kuopiate namus, o jau kitos dienos rytoj po svečių viską vėl galėsite pradėti iš naujo… Lengva prarasti kantrybę, ypač jeigu šeimininkavimas yra svarbiausias jūsų užsiėmimas. Neleiskite buičiai jūsų įveikti – pamėginkite prisijaukinti namų ruošą!

Kiek vertas šis mano darbas?
Amerikiečių sociologų tyrimas rodo: jei namų ruoša būtų įvertinta pinigais ir už ją mokamas atlyginimas, namų šeimininkės uždirbtų daugiau už savo vyrus, plušančius biuruose. Juk jos ne tik valo, plauna, lygina, gamina, perka, bet ir veža vaikus į darželį ar mokyklą, pasiima juos iš būrelių, slaugo  mažylius jiems susirgus. Taigi vienu metu atlieka namų tvarkytojos, virėjos, auklės, slaugytojos ir dar galybę kitų darbų. Sudėję atlyginimus už visus šiuos darbus, tyrėjai apskaičiavo, kad namų šeimininkės atlyginimas JAV galėtų siekti net 11 tūkst. dolerių per mėnesį!
Lietuvoje, tiesa, ji būtų gerokai mažesnė, tačiau kuri namų šeimininkė nenorėtų, kad jos darbas būtų įvertintas? Jei ne pinigais, tai bent tinkama pagarba…

Nuo rutinos iki depresijos – tik žingsnelis
Namų šeimininkės serga depresija dažniau nei dirbančios moterys.
Dar lengviau įgyti psichologinių problemų toms, kurios ilgą laiką aukojo save darbui, siekė karjeros ir tik aplinkybių priverstos tapo namų šeimininkėmis, kurių vienintelis rūpestis – buitis.
Viena tokios depresijos priežasčių – nematomi darbo rezultatai. Nors kasdien plušate namuose, visi darbo rezultatai netrunka pradingti: vėl atsiranda dulkių, virtuvėje susikaupia nauja nešvarių indų krūva, o vonioje – krepšys drabužių, kuriuos reikia išskalbti. Jei visą savo laiką leidžiate namuose, lengva pasijusti kaip Sizifui, visą amžinybę besistengiančiam užridenti akmenį į kalną.
! Ilgesnį laiką nematant darbo rezultatų, atsiranda  psichologinė įtampa.  Patenkate į nesibaigiantį rutinos ciklą – žmogui visada labiau patinka tai, kas turi pradžią ir pabaigą. Minėtas tyrimas atskleidė ir tai, kad dirbančios moterys darbe praleidžia apie 44 val. per savaitę, o paskui dar apie 49 val. skiria namų ruošai.
Tuo tarpu namų šeimininkės visas 100 valandų dirba namie! Tai prisideda prie psichologinių problemų, nes, dirbančios moterys dažniau pakeičia aplinką (migruoja tarp darbo ir namų), o būnant vien namuose kur kas lengviau pakliūti į rutinos spąstus.
Patarimas. Pirmiausia pasistenkite optimizuoti namų ruošą ir kasdien raskite laiko sau. O jį praleisti naudingai yra daugybė būdų: visada galima užsirašyti į sporto klubą ar kursus, nueiti į parodą ir pan.

Namų ruoša su patobulinimais
Visada reikia pradėti nuo savęs. Jei jaučiatės pernelyg įsisukusi į buitį ir tai verčia blogai jaustis, bent šiek tiek atleiskite vadžias ir išsivaduokite iš namų vergovės. Patobulinusi kasdienės ruošos procesą, nesijausite pavargusi ir sutaupysite laiko sau.
Išsivaduoti iš rutininės depresijos siūlo amerikietės Marlos Cilley išrasta metodika, pavadinta „Flylady“. Ši sistema moko organizuoti savo buitį taip, kad patirtumėte šį tą daugiau nei vien nuovargį ir beprasmybės jausmą. Štai keletas patarimų.

* Namie renkitės taip pat, kaip ruošdamasi išeiti į miestą. Vietoje chalato ir šlepečių – patogūs drabužiai ir bateliai, tvarkingai susišukavusi, jei reikia – ir šiek tiek makiažo. Visai nesvarbu, kad pusę dienos praleisite kišdama agurkus į stiklainius – kiekvienam darbui reikia įkvėpimo. Sklinda legendos, kad ir pats Mozartas, prieš sėsdamas rašyti naujo muzikos kūrinio, apsivilkdavęs išeiginius drabužius – taip susikurdavęs iškilmingą nuotaiką, kuri įkvėpė ne vieną jo šedevrą.
! Drabužiai turi įtakos nuotaikai ir savijautai: vaikščiodama namie su chalatu būsite nusiteikusi melancholiškai ir tingiai, o, tarkim, apsivilkusi mėgstamą geltoną palaidinę jausitės energingesnė ir labiau pasitikinti savimi.

* Namų ruošos dienoraštyje rašykite…
…būtinus darbus. Pirmiausia tuos, kurie atliekami kasdien. Paskui kiekvienai savaitės dienai priskirkite tam tikras pareigas. Pavyzdžiui, pirmadienis – skalbimo diena, trečiadieniais – važiuojate į turgų apsipirkti ir t. t. Šitaip sukursite savo namų ruošos sistemą, kuri palengvins darbus ir neleis jų atidėlioti.
…svarbiausius telefonus. Tarkim, užsikemša kriauklė, o nebėra laiko skambinti kaimynams, kad rekomenduotų gerą meistrą. Tad meistrų ir avarinių tarnybų numerius turėkite pasiruošusi iš anksto visiems atvejams.
…tvarkos planą. Jis „Flylady“ metodikoje užima pačią svarbiausią vietą. Norėdama palengvinti savo darbą, butą padalykite į kelias zonas: vieną savaitę daugiau dėmesio galėsite skirti vienai, kitą – kitai.
Kiekvienai zonai priskirkite skaičius, kurie reikš mėnesio dienas, pavyzdžiui, 1–7 mėnesio dienomis dėmesio centre virtuvė, 8–15 – vonia bei tualetas ir taip toliau. Laikydamasi tokios sistemos sutvarkysite visą butą, tačiau sutaupysite laiko ir jėgų.
Kitas variantas – tvarkymuisi kasdien skirti po 15 min. ir nė minutės daugiau! Šitaip vienu šūviu nušausite du zuikius: jūsų negąsdins tvarkymosi mastai, o tvarkantis kasdien savaitės pabaigoje namai vis tiek atrodys tvarkingi.

* Niekada nesistenkite atlikti visko iš karto.  Darbe juk niekas neverčia baigti visų įmanomų darbų per vieną dieną. Tad kodėl stengiatės tai daryti namie? Išmokite atskirti svarbiausius darbus nuo tų, kurie gali palaukti.

Komentuokite