Aktorė Marija Korenkaitė: „Subtilus dėmesys netrikdo…“

2013 08 12  |  Žmonės


Filmo „Laiškai Sofijai“ režisierius Bobas Mulanas, pasikalbėjęs su aktore Marija Korenakaite vos porą minučių žinojo, kad rado Sofiją…
Jau rugpjūčio 30 d. Lietuvos kino teatruose bus parodyta rodyti jaudinanti Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gyvenimo ir meilės drama „Laiškai Sofijai“. Britų režisierius Robertas Mulanas M. K. Čiurlionio vaidmenį savo kuriamame filme pakvietė atlikti jo proanūkį pianistą Roką Zubovą. O M. K. Čiurlionio mylimosios Sofijos vaidmenį kūrė jauna talentinga aktorė Marija Korenkaitė.
Marija, kaip jaučiatės prieš pasirodant filmui?
Filmo premjera man jau įvyko pavasarį – tada buvo daug virpulio ir jaudulio. Dabar emocijų audra aprimusi – filmo traukinys rieda tolyn, o aš jau gyvenu kitais darbais. Labai viliuosi, kad B. Mulano interpretuota genijaus M. K. Čiurlionio ir Sofijos Kymantaitės meilės istorija pasieks žiūrovų širdis.
Kokią M. K. Čiurlionio mylimąją pamatys kino mylėtojai?
Visų pirma, besąlygiškai mylinčią moterį. Gilindamasi į jos biografiją, prisiminimus, kitų žmonių pasakojimus susikūriau labai stiprios, uždaros ir jautrios moters paveikslą, kuri žmogiškos laimės patyrė mažai, nors buvo tiek daug verta. B. Mulano Sofija tarsi įkūnija pačią viltį: naivią, bekompromisę, netgi utopinę, bet nenužudomą. Lyg nepailstantis vienišas kareivėlis ji nenuilstamai kovoja dėl savo šalies nepriklausomybės, kalbos, nuomonės, netgi teisės pasirinkti mylimąjį.
Britų režisierius Bobas Mulanas šiam vaidmeniui pasirinko Jus. Kaip manote, kodėl?
Bobas pasakojo, kad po dviejų mūsų pokalbio minučių jau žinojo, kad rado Sofiją. Man labai sunku spręsti, kokios to priežastys, bet tas „atpažinimas“ mane labai džiugina.
Ar mėgstate viešumą? Negąsdina, kad pasirodžius filmui būsite kur kas labiau matoma, kalbinama, aptarinėjama?
Iki šiol su tuo nelabai buvau susidūrusi: dirbu teatre, o čia žiūrovai, atpažinę gatvėje, netampo už skvernų ir nebaksnoja pirštais. Esu sulaukusi tik labai subtilaus dėmesio ir toks manęs netrikdo. Padidinto viešumo po filmo irgi nesitikiu ir jam nenusiteikinėju. Kritiką priimsiu tokią, kokia ji bebūtų – tai irgi mano darbas. Be abejo, viliuosi, kad kažkas supras ir įvertins ne tik mano, bet ir visos komandos darbą, nes prie filmo dirbo tikrai nuostabūs ir talentingi žmonės.
Jūsų gyvenime pastaruoju metu daug gerų naujienų, tiesa? Įvardysiu dvi: sukurtas reikšmingas vaidmuo, ką tik ištekėjote…. O kuo dar gyvenate? Kokių svajonių turite?
Teatre „Atviras ratas“ pradedame repetuoti naują režisieriaus Aido Giniočio spektaklį pagal C. Gozzi pjesę „Meilė trims apelsinams“. Nusimato labai įdomus kūrybinis procesas su puikia aktorių komanda iš trijų teatrų. O dabar iki paskutinės sekundės noriu mėgautis laisvomis rugpjūčio akimirkomis – man dar reikia spėti išsimaudyti ne viename ežere, pavaikščioti ne viename miške, susirasti dar vieną gerą knygą, susitikti su draugais. Artimiausiu metu laukiu dar vienos kino premjeros, kurioje sukūriau pagrindinį vaidmenį.
Kai skambinau prieš porą savaičių, sakėte esanti užsienyje…
Su vyru trankėmės traukiniais po Europą be iš anksto suplanuoto maršruto. Aplankėme šešiolika miestų, nuvažiavome 3,5 tūkst. Kilometrų. Nematytos nuostabios vietos, skanus maistas, besišypsantys žmonės, absoliuti laisvė… Viskas, ko man reikėjo tobuloms atostogoms.
Ačiū už pokalbį.

Komentuokite