Kai prakaitas upeliais žliaugia

2013 06 27  |  Savijauta


Prakaituoti – natūralu ir sveika. Su prakaitu iš organizmo pasišalina nuodingosios medžiagos, taip kūnas pats save valo ir vėsina. Tačiau pernelyg gausus prakaitavimas kelia daugybę rūpesčių.

Žmogaus kūne yra apie 2,5 milijono prakaito liaukų. Didžiausia jų koncentracija (po 400–500 kvadratiniame odos centimetre) yra pažastyse, delnuose, paduose bei kaktoje. Šios vietos daugiausiai ir prakaituoja.
Esant kambario temperatūrai per parą žmogaus kūnas vidutiniškai gali išskirti 300–500 ml prakaito. Tačiau karštu oru, intensyviai sportuojant net iki 3–5 litrų! Ir tai visiškai normalu. Taip pat nieko keista, kad prakaitas pila sergant infekcinėmis ligomis, pakilus kūno temperatūrai, užvalgius karšto maisto ar išgėrus alkoholio.  Tačiau kai gausiai prakaituojama nepaisant minėtų priežasčių, diagnozuojama hiperhidrozė, galinti būti ligų ar labai jautrios nervų sistemos požymis.

Ligos, lemiančios gausesnį prakaitavimą
Į klausimą, kodėl žmogus pernelyg gausiai prakaituoja, ne visada lengva rasti atsakymą.
Jautri nervų sistema. Daugelis žmonių gausiau prakaituoja, patekę į nemalonias, įtampą keliančias situacijas. Tai ypač būdinga jautriems, nerimastingiems asmenims. Dažnai prakaitas pila per panikos priepuolius, baimių atakas, perdėto nerimo epizodus. Kai nerimas sukelia ne tik gausų prakaitavimą, bet ir liguistą baimės jausmą ar nenorą gyventi, jis gydomas raminamaisiais prepratais, psichoterapija. Nurimus, susilpnėja ir prakaitavimas.
Skydliaukės hiperfunkcija. Kai skydliaukė ima gaminti pernelyg daug hormono tiroksino, dėl jo suaktyvėja daugelis organizmo funkcijų: medžiagų apykaita, jautresnė tampa nervų sistema. Taip pat pagausėja ir prakaitavimas. Gydoma hormonų preparatais.
Menopauzė. Nuolat minimas vienas nemaloniausių klimakterinio periodo simptomų – karščio bangos ir jas lydintis itin gausus prakaitavimas, galintis ištikti tiek dieną, tiek naktį. Jis gali būti toks gausus, kad moteris jaučiasi „lyg iš vonios išlipusi“. Tokiu atveju taikomos priemonės, reguliuojančios hormonų pusiausvyrą, pirmiausia pakaitinė jų terapija. Kai kurioms moterims ji labai pagerina gyvenimo kokybę sumažindama ir prakaitavimą.
Diabetas. Sergantieji cukriniu diabetu taip pat skundžiasi pagausėjusiu prakaitavimu. Jis gali būti ir įspėjamasis šios ligos požymis, kai diabetas dar nediagnozuotas. Gausesnį prakaitavimą lemia hormono insulino kiekio sumažėjimo kraujyje ir su tuo susiję medžiagų apykaitos pokyčiai. Diabetas – nepagydoma liga, su kuria tiesiog reikai išmokti gyventi gydytojų nurodytu režimu. Laikantis tinkamo mitybos ir gyvensenos ritmo, gali sumažėti ir prakaitavimas. Tačiau ši savybė sergantiesiems išliks visada. Tiesiog reikia daugiau dėmesio skirti higienai.
Širdies ir kraujagyslių ligos. Gausiau prakaituojama sergant išemine širdies liga, hipertenzija, ypač jei sergantysis turi ir ansvorio ar yra nutukęs. Tokiems ligoniams rekomenduojamas gydymas kraujospūdį mažinančiais ar kitokiais reikiamais vaistais, jiems patariama numesti svorio. Jei ligos eiga tampa kontroliuojama, sumažėja ir prakaitavimas.
Kitos ligos. Padidėjęs prakaitavimas gali būti ir tokių sunkių ligų kaip tuberkuliozė, inkstų nepakankamumas, kai kurios vėžio formos, apsinuodijimų sunkiaisiais metalais, alkoholiu ar medikamentais požymis.
Tiksliai jas nustačius ir pritaikius tinkamą gydymą, praikatavimas sumažėja.

Tiesiog organizmo ypatybė
Kai žmogui, besiskundžiančiam gausesniu prakaitavimu, atlikus išsamius tyrimus jokių ligų nenustatoma, teigiama, kad tai tiesiog organizmo ypatybė, arba pirminė hiperhidozė. Tiesiog  gausiau prakaituojama iš prigimties ir pakeisti kone nieko negalima. Nusiraminti galima, tačiau susitaikyti su tuo – ne. Upeliais srūvantis prakaitas – ne tik estetinė problema. Jis erzina odą, atveria kelią įvairioms infekcijoms, grybeliui. Reikia ne tik daugiau dėmesio skirti higienai, bet ir išsirinkti tinkamas priemones nuo prakaitavimo.
Priemonių nuo prakaito privalumai ir trūkumai (gal dėti kaip lentelę……………)
blokas
Didžiausias prakaitavimo trūkumas – specifinis kvapas. Nors jį sudaro 98 proc. vandens, nemalonų kvapą lemia su prakaitu išsiskiriančios lakiosios rūgštys ir baltymais bei riebalais mintančios bakterijos, kurių yra ant odos. Šiam kvapui malšinti nuo seno kuriamos įvairios priemonės.
Purškiamieji dezodorantai
Privalumai
Jų sudėtyje yra alkoholio – gero antiseptiko, kuris sausina odą ir naikina įvairias bakterijas, todėl neleidžia atsirasti nemaloniam kvapui.
Jais galima iš karto padengti didelį kūno plotą. Tai ypač gerai, kai prakaituoja ne tik pažastys, bet ir nugara, krūtinė ir pan.
Trūkumai
Dezodorantai naikina arba užmaskuoja prakaito kvapą, tačiau nemažina prakaitavimo.
Priemonės su alkoholiu netinka jautriai odai. Nuo jų gali atsirasti įvairių bėrimų.
Aerozolinės medžiagos kenkia ozono sluoksniui, todėl tokios priemonės „smerkiamos“ žaliųjų judėjimo aktyvistų.
Antiperspirantai
Privalumai
Antiperspirantai siaurina prakaito liaukų angeles ir mažina prakaito išsiskyrimą.
Nelygu koncentracija, jie veikia ir saugo nuo kvapo gana ilgai – nuo paros iki savaitės.
Trūkumai
Šių priemonių sudėtyje esančių aliuminio druskų šalutinis poveikis dar nėra iki galo ištirtas.
Tepami ant jautresnės odos pirmą kartą, gali ją sudirginti.
Jų nepatariama tepti ant ką tik nuskustos odos.

Druskos (alūno) kristalai
Privalumai
Natūrali, saugi, nuo seno vartojama priemonė, stabdanti kvapą sukeliančių bakterijų dauginimąsi ir taip užkertanti kelią rastis prakaito kvapui.
Be alkoholio, emulgatorių, kvapiklių, tinka ir jautriai odai, galima naudoti iškart po depiliacijos.
Labai ekonomiškas – vieno kristalo gabalėlio užtenka beveik visiems metams.
Trūkumai
Nemažina prakaitavimo.
Itin gausiai prakaituojant ne visada neutralizuoja prakaito kvapą.
P. S. Būna ir dirbtiniu būdu pagamintų kiristalų – jie nepermatomi, jų viduje nematyti natūralių kristalinių „gijų“.

Apie botulino toksino injekcijas
Naujausias ir veiksmingas prakaitavimo stabdymo būdas  – botulino toksino injekcijos.
Preparatu sustabdomas nervinio impulso sklidimas į prakaito liauką, todėl ji kurį laiką nefunkcionuoja. Tokiomis injekcijomis galima sumažinti arba net visai panaikinti pernelyg gausų pažastų, delnų, pėdų prakaitavimą. Teigiama, kad tai saugi procedūra. Suleidus preparato poveikis išryškėja maždaug per savaitę ir trunka 6–7 mėnesius, kartais – iki metų. Paskui injekciją reikėtų pakartoti.
Privalumai
Injekcijos dūrio srityje prakaitavimas labai sumažėja gana ilgam laikui. Jis nepadidėja stirpriai sukaitus ar susinervinus.
Dažniausiai daugiau nereikia pirkti papildomų priemonių nuo prakaito.
Trūkumai
Nėra iki galo įrodytas absoliutus šios priemonės saugumas organizmui.
Tai gana brangi procedūra. Vienos injekcijos kaina – keli šimtai  litų. Jeigu prakaito liaukos ypač išvešėjusios, gali prireikti ir dviejų ar net trijų dūrių.
Atliekant injekcijas pakartotinai, jų prakaitavimą mažinantis poveikis silpnėja.

Jei prakaituoja pėdos

Pėdos – vienos labiausiai prakaituojančių kūno dalių. Per dieną viena pėda vidutiniškai išskiria apie 7 ml prakaito, kuris ilgiau užsilaikęs ant odos sukelia nemalonų kvapą. Pėdų kvapą ypač pablogina orui nepralaidi avalynė. Rūpestingai jas prižiūrint, šių bėdų galima išvengti. Pirmiausia reikia išsirinkti tinkamas kojų priežiūros priemones. Yra veiksmingų kremų, želių, dezodorantų, specialių druskos tirpalų, kurie visą dieną neleidžia sklisti nemaloniam kvapui. Jei kojos ypač gausiai prakatuoja, reikėtų naudoti ir specialius avalynės dezodorantus, kurie dezinfekuoja batų vidų ir šalina kvapus.
Rasa Derenčienė

Komentuokite