Braškių lieknėjimo diena

2013 06 26  |  Virtuvė


Ieškote gurmaniškos dietos? Tam idealiausiai tiks saulės sunokintos braškės, kurių pats laikas prisivalgyti į valias.

Mangano galia
Saldžiose uogose yra tikrai daug mangano. Šis elementas degina riebalus, mat aktyvuoja mūsų organizme esančius baltymus ir taip gerokai paspartina medžiagų apykaitą. Negaudami pakankamai mangano, baltymai negali tinkamai veikti. Mangano trūkumo rezultatas – greičiau pavargstame, greičiau ir lengviau priaugame svorio.

Braškėse esančios liekninamosios medžiagos
1.Pagreitina riebalų deginimo procesą (prie mangano dar prisideda obuolių ir citrinų rūgštis).
2.Iš ląstelių išvalo nuodingąsias medžiagas.
3.Padeda išplauti šlapalo sankaupas iš ląstelių, išvalyti žarnyną, iš audinių ištraukia susikaupusį skystį.
4.Stiprina širdį ir kraujotaką, kraujagyslės išlieka elastingos (magnis, B grupės, C ir E vitaminai).
5.Palankiai veikia cholesterolio kiekį (vitaminai B3, C ir E, magnis), skatina kraujo gamybą (geležis, folio rūgštis, vitaminas C).
6.Stiprina imuninę sistemą (B grupės vitaminai, karotenas, cinkas, vitaminas C).
7.Braškėse esantį cukrų daugiausia sudaro fruktozė, sorbitas ir ksilitas, kuriuos kraujas pasisavina pamažu. Cukraus kiekis kraujyje ir insulino išsiskyrimas išlieka normalus, nėra jokio pavojaus, kad užklups žvėriškas alkis.
! Jei vieną dieną valgysite tik braškes ir išrūgas, numesite 1 kilogramą ir pasijusite išties žvali. Išrūgos teikia organizmui vertingų baltymų, skatina kepenų ir endokrininių liaukų funkciją, padeda pašalinti iš organizmo šlakus ir kitokias nereikalingas sankaupas. Braškėse esanti laktozė padeda atkurti sveiką žarnyno florą, o riboflavinas gerina ląstelių kvėpavimą.
Per dieną suvalgykite kilogramą braškių ir išgerkite pusantro litro išrūgų. Be to, dar galima gerti žolelių bei žaliosios arbatos ir mineralinio vandens, kuriame nedaug natrio.

Salotos „Caprice“ (tradicinių Kaprio salotų variacija)
Kai vienas braškes valgyti pabos, siūlome išbandyti šį lengvą ir gardų receptą. Jo privalumas – sotu, bet nekaloringa.
1 porcijai reikės:
50 g gūžinių salotų
200 g braškių
40 g sodresnio skonio sūrio
2 šaukštų apelsinų sulčių
2 šaukštų greipfrutų sulčių
1 šaukštelio aliejaus
druskos, pipirų,
1 šaukšto kapotų pistacijų
1 riekės juodos duonos
Salotas nuplaukite, sausai nupurtykite, išklokite jomis didelę lėkštę. Braškes nuplaukite, nuskabykite lapkočius, perpjaukite pusiau. Sūrį supjaustykite kubeliais. Viską sudėkite ant salotų. Iš sulčių ir aliejaus sumaišykite užpilą, pikantiškai pagardinkite druska ir pipirais bei apšlakstykite juo salotas. Apibarstykite pistacijomis. Valgykite su plonai aptepta kuo? rupia juoda duona.
345 kcal

Ataka prieš blogąjį cholesterolį (atskiras gabalas)
Kai valgome maistą, didinantį cholesterolio kiekį, jis kaupiasi ir perteklius nusėda ant kraujagyslių sienelių, o šios siaurėja ir ima kalkėti.

Ir vasarą daugelis mūsų mėgstame saldumynus, neatsisakome rūkytos dešros ar gabalėlio kumpio. Antsvoris gal ir nėra didelis, bet svoris po truputį auga. Didelė tikimybė, kad tuomet organizme prisikaupia per daug cholesterolio, trumpinančio mūsų gyvenimą.
Kiekvieno žmogaus organizme yra 140–150 g cholesterolio. Cholesterolis – tai biologiškai aktyvi į riebalus panaši medžiaga, kurią gamina kepenys. Nedidelis cholesterolio kiekis yra būtinas, jis vadinamas geruoju.
Cholesterolio gauname ir su maistu. Tačiau tuomet visi organai gauna mažiau deguonies ir paspartėja senėjimo procesai. Dėl vadinamojo blogojo cholesterolio ima kamuoti širdies skausmai, trinka kraujotaka, kyla didesnė infarkto tikimybė.
Cholesterolio koncentraciją mažina lecitinas, kurio gausu sojų produktuose.
Chromo turintys produktai degina riebalus, greitina medžiagų apykaitą, mažina norą smaližiauti. Jo gausu alaus mielėse, rupioje duonoje, daigintuose grūduose, kukurūzuose, juodojoje arbatoje.

3 taisyklės, kurių nevalia pamiršti
Dažniau valgykite liesesnio ir daugiau ląstelienos turinčio maisto (avižinių, ryžių dribsnių, daržovių, vaisių).
Nekepkite antrąkart tame pačiame aliejuje, nes jame kaupiasi kenksmingosios medžiagos.
Kuo rečiau valgykite rūkytų mėsos gaminių.
Kas mažina cholesterolio kiekį. Liesa mėsa (jautiena, paukštiena be odelės, kalakutiena), neriebi žuvis, pusriebė arba liesa varškė, pienas, jogurtas, daržovės, vaisiai, saulėgrąžos, sezamai, graikiniai riešutai. Labai tinka troškinti baklažanai, avižų sėlenos.
Kas didina cholesterolio kiekį. Riebi kiauliena, aviena, subproduktai, dešrelės, riebus fermentinis sūris, sutirštintas pienas, desertai su sviestu ar grietinėle, riebūs miltiniai patiekalai, traškučiai, spurgos, gyvuliniai riebalai.
Cholesterolio nėra aliejuje, vaisiuose, daržovėse, duonoje. Rupi duona su sėlenomis padeda mažinti blogojo cholesterolio kiekį organizme.

Komentuokite