Su bazilikais: kvapnios salotos, marinatai, padažai ir net desertas

2013 05 30  |  Virtuvė


Bazilikų lapeliams būdingas cinamono, anyžių, mėtų kvapas ir skonis. Labiausiai paplitęs kvapusis, bet būna įvairių – smulkusis, purpurinis, citrininis.

Kam tinka gardinti?
Pomidorai ir bazilikai – tobulas derinys.

Kvapusis bazilikas išryškina kiaušinių, kiaulienos, paprikų skonį. Žali lapeliai yra švelnesnio skonio nei termiškai apdoroti, todėl jų geriau dėti baigiant gaminti.
Smulkųjį baziliką labiausiai tinka dėti į pomidorų salotas, padažus, žuvų troškinius.
Purpurinis tinka puošti valgius, gardinti aliejų, sviestą. Jo kvapas sodresnis, tad tinka marinuoti kepsnius, šašlyką.

Garsusis pesto padažas
Jums reikės:
*200 g šviežių bazilikų *100 g kedrų riešutų *2–3 česnako skiltelių *150 g alyvuogių aliejaus *150 g tarkuoto parmezano *druskos.
Kaip pagaminti:
Kedrų riešutus truputį paskrudinkite sausoje keptuvėje. Bazilikus nuplaukite ir palikite nudžiūti. Jų lapelius dėkite į elektrinę trintuvę, pasūdykite, supilkite pusę aliejaus ir sutrinkite. Supilkite likusį aliejų, suberkite riešutus ir 3/4  nurodyto kiekio parmezano. Trinkite, kol masė bus vienalytė. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir kelias sekundes jame apskrudinkite česnaką. Sudėkite į padažą ir išmaišykite.

Kitas pesto padažo variantas
Jums reikės:
*1/2–1 skiltelės česnako *2 saujų bazilikų lapų *2 saujų špinatų lapų *1 saujos lengvai apkepintų pinijų riešutų *1 saujos parmezano (arba „Džiugo“) sūrio *alyvuogių aliejaus *druskos.
Kaip pagaminti:
Ruoškite kaip ir pirmąjį. Tik porą minučių apvirinkite špinatų lapus.
Šis padažas tinka prie makaronų, picų, kepsnių ant grotelių.

Bazilikų padažas, tinkamas prie žuvų, kiaušinių
Jums reikės:
*220 g majonezo *2 šaukštelių baltojo vyno acto *1/2 šaukštelio cukraus  *1/2 šaukštelio druskos *15 g bazilikų lapelių.
Kaip pagaminti:
Iš majonezo, acto, cukraus, druskos ir sutrintų bazilikų išsukite vienalytę masę. Padažą atšaldykite.

Apelsininis marinatas su bazilikais
Šis marinatas ypač tinka kiaulienai, o kepdamas orkaitėje su mėsa jis virsta padažu. Skoniu nenusivilsite ir tokiame marinate palaikę vištų šlauneles ar visą viščiuką.

Jums reikės:
*2 apelsinų sulčių *smulkiai tarkuotos apelsino žievelės *3 šaukštų sojų padažo *12 supjaustytų bazilikų lapelių *15 smulkintų laiškinių česnakų *tarkuotos 3 cm imbiero šaknies *2 skiltelių  česnako *1 šauktelio kalendrų sėklų *400 ml natūralaus jogurto *2 šaukštų alyvuogių aliejaus *druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų.
Kaip pagaminti:
Supilkite sultis, tarkuotas žieveles suberkite į didesnį dubenį, kad tilptų mėsa. Sumaišykite sojų padažą, bazilikus, laiškinius česnakus ir imbierą. Sugrūskite kalendrų sėklas, sutraiškykite česnaką ir viską sudėkite į dubenį. Supilkite jogurtą ir aliejų. Išmaišykite, pasūdykite, įberkite pipirų.
Į marinatą dėkite mėsą. Ją pavartykite, kad lygiai pasidengtų. Uždenkite plėvele ir marinuokite bent valandą.

Bazilikų ir vanilės kremas
Šiuo kremu gardinkite pyragus, tortus su braškėmis, vaisinius desertus.
4–6 porc.
Jums reikės:
*500 ml pieno (geriau neliesas) *2 vanilės ankščių *3 šaukštų bazilikų (dar kelių – papuošti) *4 kiaušinių trynių *6 šaukštų cukraus *1 šaukštelio kukurūzų miltų *3 šaukštų grietinėlės.
Kaip pagaminti:
Pieną supilkite į puodą. Bazilikus sumaigykite ir sumeskite į pieną. Išgremžkite vanilės ankštis ir viską sumeskite į pieną. Ant silpnos ugnies užvirinkite pieną ir maišykite mediniu šaukštu. Pavirkite 10 min. ir nukaiskite.
Dubenyje išplakite trynius ir cukrų iki purios masės. Ant dubens uždėkite sietelį ir perkoškite pieną. Išspauskite bazilikus ir vanilę, kad skonis būtų kuo intensyvesnis, ir išplakite pieno bei trynių su cukrumi mišinį.
Viską supilkite į puodą ir ant silpnos ugnies nuolat maišydama kaitinkite 10 min., kol kremas sutirštės ir lips prie šaukšto. Neleiskite kremui užvirti, jei reikia, kartkartėmis puodą nuimkite nuo ugnies. Palikite vėsti, tik retkarčiais pamaišykite. Supilkite grietinėlę, o kai kremas atvės, dėkite į šaldytuvą. Jį papuoškite bazilikų lapeliais ir gardinkite desertus.

Kepsnys su bazilikų padažu
4 porc.
Jums reikės:
*8 gabaliukų kiaulienos išpjovos (po 80 g) *500 g ropinio kopūsto *2 skiltelių česnako *4 šaukštų alyvuogių aliejaus *5 šaukštų grietinėlės *1 citrinos *1/2 ryšelio bazilikų lapelių *druskos ir pipirų *uoginių paprikų.
Kaip pagaminti:
Ropinį kopūstą (vadinamąją kaliaropę) nuvalykite ir smulkiai supjaustykite. Česnaką susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus, sumeskite česnaką, sudėkite ropinį kopūstą, įpilkite šlakelį vandens, pridenkite ir troškinkite apie 10 min., pagardinkite druska, pipirais.
Į padažą supilkite grietinėlę. Citriną nuplikykite karštu vandeniu ir plonomis juostelėmis nupjaukite žievelę. Luptą citriną perpjaukite pusiau, iš vienos dalies išspauskite sultis. Supilkite į padažą ir plakikliu plakite iki tyrės, pagardinkite druska, pipirais.
Bazilikus nuplaukite, nusausinkite, keletą šakelių atidėkite papuošti, kitas susmulkinkite ir sudėkite į padažą.
Kiaulieną lengvai pamuškite, pabarstykite druska, pipirais, iškepkite likusiame aliejuje. Mėsą sudėkite į lėkštes, apliekite padažu, papuoškite bazilikų lapeliais, citrinos žievele ir patiekite.

Komentuokite