Tebūnie odos „prašviesėjimas“!

2013 05 29  |  Grožis


Apie klastingąsias pigmentines dėmes ir jų atsikratymo būdus

Dėmių yra netgi saulės paviršiuje. Tačiau šis faktas nė trupučio neramina, kai nuosavas kūnas įgyja „dėmėtą reputaciją“: dėmių atsiradimas ant rankų, veido, kitų kūno vietų, deja, nežavi taip, kaip įdegis…

Kalta ne vien saulė
Anksčiau buvo laikoma, kad dėl pigmentinių dėmių atsiradimo kalta vien tik saulė (nudegimai, ilgas buvimas spinduoliuose nevartojant SPF apsaugos ir t. t.), bet paskutiniai moksliniai tyrimai įrodė, jog priežastimi gali tapti nežymus odos įpjovimas, trauma, neprofesionaliai atlikta kosmetologinė procedūra, nuolatinis sintetinių drabužių dėvėjimas, netgi pakitęs hormoninis fonas.
Be to, pigmentinės dėmės ant veido gali atsirasti bet kuriuo amžiaus tarpsniu. Jos taip pat gali įspėti apie kai kurias ligas, neretai atsiranda nėštumo metu ar gerokai pasinervinus…

Pirkti vaistinėje ar parduotuvėje?
Jeigu esate įtariai nusiteikusi pigmentinių dėmių atžvilgiu, tuomet, vos jų atsiradus, pirmas žingsnis į „prašviesėjimą“ – gydytojo dermatologo apžiūra. Pagal dėmių išsidėstymą  bei formą jis nustatys jų kilmę ir nuspręs, ar reikės vartoti vaistus (tada jos išnyksta savaime be papildomų estetinių procedūrų), ar teks naikinti išoriniais būdais.
Medikams nustačius, kad jūsų pigmentinės dėmės nepavojingos ir tik neestetiškai atrodo, pasitelkite kosmetologines žinias, kurios gali padėti tų dėmių atsikratyti, jas išbalinti.
Aišku, lengviausias būdas griebtis balinamojo kremo. Tačiau medicininių balinamųjų kremų negalima vartoti be specialisto rekomendacijos – galite išsausinti, suerzinti, tose vietose pažeisti odą.
* Medicininiai balinamieji serumai ir kremai įprastai parduodami buteliukuose iš tamsaus stiklo su specialiomis pipetėmis. Jie sudaryti iš aktyvių medžiagų – pavyzdžiui, juose dažnai yra vitamino C (5–20 proc. koncentracijos), vaisių rūgščių. Todėl juos reikia vartoti atsargiai ir tik stebint specialistui.
Beje, kosmetikos parduotuvėse galima įsigyti saugų atkuriamąjį veido kremą, kurio sudėtyje paprastai yra daugybė komponentų ir kurį galima vartoti be specialisto rekomendacijų.
! Linkusioms į hiperpigmentaciją būtina visus metus vartoti nuo saulės spindulių apsaugančius preparatus: kremus, tonuojamąsias priemones, pudras (žiemą – su SPF 15, vasarą – su 30–40 SPF). Jų reikia užsitepti prieš pusvalandį iki išeinant į lauką.

Tapu tapu į grožio saloną
Kosmetologinės procedūros būtinos, jei dėmės atsirado po nudegimų saulėje (dėl to pigmentas susikoncentruoja odos paviršiuje). O namuose reikės vartoti tam tikras pigmentuotai odai skirtos priežiūros linijos priemones.
* Sėkmingai šviesina ir balina: cheminis šveitimas (paspartina raginio odos sluoksnio atsinaujinimą), mezoterapija (jos pagrindas vitaminas C, kuris greičiau balina ir atlieka vadinamąjį fotojauninimą), lazerinė korekcija – grožio klinikoje galite pasidaryti balinamąją procedūrą frakciniu lazeriu, kuris naikina pigmentines dėmes (net ir susiformavusias dėl amžiaus). Tačiau tai gana brangi procedūra, kurią jums gali skirti tik gydytojas.

Kaip balinti namuose
Jūsų oda linkusi keisti pigmentą – tuomet namuose pravers specializuotos balinamosios kosmetikos „arsenalas“: šveitiklis, kaukė, kremas, serumas… Tarp tokios kosmetikos sudedamųjų dalių turi būti hidrochinonas, arnikos, koya rūgštis, diacetilboldinas (ekstraktas, išgaunamas iš boldų lapų, pasižymi galingu balinamuoju efektu), vitaminas C,  įvairių augalų ekstraktai.
Balinamųjų priemonių galite pasigaminti ir namuose.
* Kaukė. Švelniai balinamajai kaukei pasigaminti tinka citrinų sultys (maždaug arbatinis šaukštelis), ryšulėlis petražolių (jas reikia susmulkinti). Pagrindas – neutralus drėkinamasis kremas. Jeigu šio neturite, tiks augalinis aliejus (klasikine odos balinimo priemone laikomas ricinos aliejus, tačiau jei jūsų jautri oda, jis gali sukelti alergiją). Kaukę užsitepkite ant veido ar rankų ir palaikykite 5–15 min. Tai darykite vieną du kartus per savaitę.
* Gomažas. Pigmentinėms dėmėms mažinti namų sąlygomis kosmetologai rekomenduoja vadinamąjį gomažą. Šis, skirtingai nuo „skrabo“, sudarytas iš itin smulkių apvalių dalelyčių, todėl nepakenks odai, bet švelniai sluoksniais mažins tamsųjį lopinėlį.
* Baltasis molis irgi tinka pigmentinėms dėmėms balinti. Jo galima nusipirkti bet kurioje vaistinėje ar specializuotoje parduotuvėje. Vietoje jo tiks sutrintų virtų bulvių masė.
* Augalinės priemonės:
Petražolių ištrauka (italiku ir kita spalva). Supjaustykite 2 ryšulėlius petražolių, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pritraukti 2 val. Vilgykite veidą ryte ir vakare.
Juodųjų serbentų kaukė-kompresas. 20 lapų užpilkite 200 ml verdančio vandens, 30 min. leiskite pritraukti ir praskieskite. Paskui įmaišykite šaukštą uogų sulčių. Suvilgykite audinio ar marlės gabalą  ir juo uždenkite veidą. Po 30 min. nusiprauskite šiltu vandeniu. Darykite kas rytą ir vakarą.
Braškių, vyšnių kaukė. Iš jų (gali būti vienarūšės uogos arba mišinukas) smulkintuvu pasidarykite piurė, ją užtepkite ant veido ir palikite 30 min., o tada nuplaukite šiltu vandeniu.
Morkų kaukė. Sumaišykite šaukštą grietinėlės, kiaušinio trinį ir šaukštelį morkų sulčių. Užtepkite ant veido ir palikite 20 min. Nuplaukite šaltu vandeniu. Kaukė ne tik balina, bet ir suteikia sveiką atspalvį.

Parengė Eglė Rimgailė, MATTON

Komentuokite