Salotas ypač pagardina užpilas

2013 04 25  |  Virtuvė


Įprastų salotų skonį galite paįvairinti užpilu, kurį kaskart pasigaminsite kitokį.
Namuose visada turime aliejaus, natūralaus jogurto, grietinės, rūgpienio, medaus, garstyčių, citrinos, riešutų, žolelių. Derinių galite prigalvoti pačių įvairiausių. Siūlome išbandyti ir mūsų jau išbandytus.

1. Kvapnus aliejus. Indelyje su užsukamu dangteliu išplakite 1 puodelį aliejaus su 1 citrinos sultimis (jas pilkite po truputį). Suberkite 1–2 smulkiai kapotas česnakų skilteles, žiupsnelį garstyčių miltelių ir stipriai pakratykite.
2. Riešutinis aliejus. Susmulkinkite graikinius riešutus ir išsukite su nedideliu kiekiu augalinio aliejaus iki vientisos masės. Įpilkite dar aliejaus (1 šaukštelis masės – 2–3 šaukštai aliejaus) ir pusės citrinos sultis. Išmaišykite.
3. Uogų užpilas. Užsukamame indelyje citrinų, spanguolių ir galiausiai raudonųjų serbentų sultis sumaišykite su kapotomis petražolėmis ir gerai suplakite.
4. Pomidorų užpilas. 6 dalys aliejaus ir 1 dalis citrinų sulčių, smulkiai kapotų salierų stiebų (galite keisti krapais, petražolėmis ar derinti) ir 4 dalys sutrintų šviežių pomidorų.
5. Rytietiškas užpilas su graikiniais riešutais. Maltus graikinius riešutus sumaišykite su granatų, spanguolių ar raudonųjų serbentų sultimis.
6. Jogurto padažas su mėtomis. 150 ml natūralaus jogurto išsukite su 2 šaukštais citrinų sulčių, 2 šaukštais alyvuogių aliejaus ir traiškyta skiltele česnako. Pagardinkite juodaisiais pipirais, pasūdykite ir sumaišykite su mėtomis.
7. Jogurto ir žolelių padažas. Didelę saują smulkintų šviežių žolelių – bazilikų arba raudonėlių, taip pat sukapotą skiltelę česnalko ir 1 šaukštą baltojo vyno acto sumaišykite smulkintuvu. Įdėkite natūralaus jogurto, druskos bei pipirų pagal skonį, 1 šaukštelį medaus. Bent pusvalandį palaikykite šaldytuve, kad skoniai susijungtų.
8. Jogurto su mėlynuoju pelėsiniu sūriu užpilas. 60 ml natūralaus jogurto, 60 ml majonezo, 1 šaukštą šviežiai spaustų citrinų sulčių, 1šaukštą pasukų ir 1 šaukštelį smulkintų šviežių čiobrelių sumaišykite dubenėlyje. Įberkite rupios druskos, maltų juodųjų pipirų, sudėkite 120 g sutrupinto sūrio su mėlynuoju pelėsiu. Padažą galite laikyti šaldytuve 3 dienas.
9. Padažas su sūriu ir petražolėmis. Ryšelį petražolių sukapokite. Svogūną supjaustykite labai smulkiai. Puode sausai paskrudinkite 80 g migdolų drožlių. Sudėkite 200 g sutrupinto varškės sūrio, svogūnus, supilkite 100 ml sultinio (ar pieno) ir gerai išmaišykite. Subėrusi kapotas petražoles toliau maišydama mišinį užvirinkite ir sugrūskite tyrę. Jei reikės, įpilkite sultinio, kad tyrė taptų kremo tirštumo. Paskaninkite druska ir maltais pipirais. Labai tinka prie makaronų salotų.

10. Grietinė su citrina. Smulkiai supjaustytą svogūną trumpai pakepinkite 1 šaukšte alyvuogių aliejaus, įdėkite 200 g grietinės ir išmaišiusi dar pakaitinkite. Kai padažas šiek tiek sutirštės, supilkite išspaustas 1 citrinos sultis, paskaninkite druska, pipirais ir bazilikais. Šis užpilas labiausiai tinka su žaliaisiais makaronais ir daržovėmis.

Komentuokite